Съдът на ЕС вдига заплатите на еврочиновниците

Съдът на Европейския съюз в Люксембург отсъди днес, че правителствата в ЕС, които са намалили наполовина годишното увеличение на заплатите на своите служители в европейските институции, аргументирайки се с повсеместните мерки за икономии, са нарушили закона, предаде Франс прес.

През декември 2009 г. правителствата решиха да фиксират до 1,85 на сто увеличението на заплатите на близо 46 000 служители в европейските институции. Еврокомисията предложи те да нараснат с 3,7 на сто по силата на модела за определяне на възнагражденията, заложен още в договорите за устройството на ЕС, и оспори в съда решението.

Днес той отсъди в полза на Комисията, постановявайки, че правителствата не са имали поле за действие и е трябвало да приложат действащото математическо правило, което сочи увеличение с 3,7 на сто на заплащането.

Коригирането на възнагражденията става въз основа на движението на заплатите на националните служители от извадка, обхващаща осем европейски страни, които осигуряват 76 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС (Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Холандия, Белгия и Люксембург), припомня АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *