Съдът пусна всички катаджии от ”Палките 2”

След задържането на служителите стана ясно, че на смяна двама от тях са си делили по около 250 лева.
Мерките за неотклонение на групата бяха гледани цял ден от съда и решението си съда взе късно вечерта.
„Слава Богу, че не съм шофьор и няма риск да бъда упрекнат в предубеденост. Затова мога да кажа смело, че тази държава е пропищяла от такива контрольори“, заяви по-рано в съдебната зала прокурорът Калоян Ангелов от Софийската градската прокуратура, цитиран от „Правен свят“. Той изтъкна пред съдия Мирослава Тодорова, че полицаите, вместо да предотвратяват и да карат другите да спазват законите, са взимали подкупи.
Разпитани са 28 свидетели, като почти всички от тях твърдят, че са били спирани за полицейска проверка на контролен пункт – срещу хотел „Черна котка” на изхода на София, и са предоставяли различни суми, за да не бъдат санкционирани.
„Това е престъпление, което се отличава с наглостта, упоритостта и безочието си“, каза още обвинителят, който допълни, че за залавянето им са ползвани агенти под прикритие, записи от видео и телефонни разговори. В залата бяха представени доказателства, че подкупите, за които се смята, че полицаите са взимали, са между 6 лв. и 50 евро, предаде БТА.
Той поиска постоянен арест и за кандидат-кмета на с. Нови хан Велин Велинов, който също е сред задържаните. Според неговата адвокатка обаче Изборният кодекс забранява арестуването на участници в избори.
Защитата на полицаите пък изтъкна, че видеозаписите не доказват нищо, защото са без звук и не се вижда почти нищо.
Съдийката потвърди, че прокуратурата не е изложила конкретни доказателства и не е уточнила конкретните обстоятелства, при които са извършвани престъпленията, съобщи „Фокус“. Тя заяви, че не разбира как те са действали като организирана престъпна група, както твърди обвинението, тъй като не са представени никакви такива данни.
Така съдът пусна двама от задържаните без никаква мярка за неотклонение – Николай Гергиев, срещу когото няма никакви доказателства, и кандидат-кметът Велин Велинов, за когото магистратите се съгласиха с адвокатите, че той без правно основание е привлечен като обвиняем, тъй като кандидатите в местни избори не могат да бъдат арестувани.
Петима катаджии бяха пуснали с мярка „подписка“ – Веселин Стоилов, Петър Свиларски, Георги Гушанов, Тодор Райков, Костадин Петров, и десет – под парична гаранция – за Арсо Демирев – 4000 лева, за Йордан Иванов, Стефан Ковачев, Красимир Маринов и Гриша Спасов – 3000 лева, за Борислав Гълъбов – 2000 лева, и за Светослав Димитров, за Павел Петков, Петър Златанов и Константин Петков – по 1000 лева.
Определението на съда може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в тридневен срок.
Служителите на МВР влязаха в съдебната зала като се криеха от камерите и фотоапаратите. Пред съда стана ясно, че повечето са с дълъг стаж в системата – ветеранът е работил 28 години, някои дори са награждавани. В групата има и един новобранец, само с осем месеца стаж като пътен полицай. Ако бъдат признати за виновни, катаджиите могат да получат наказание от 3 до 10 години затвор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *