Съдът пусна двама от ромите, обвинени в подготовката на три убийства

Любомир Илиев остава в ареста, тъй като според съда има преки доказателства за това, че той е поръчал убийството на Христо Върбанов, по прякор Ицо Папата.
До този обрат се стигна, след като съдът направи обстоен анализ на квалификацията, избрана от прокуратурата по отношение на тримата, а именно подготовка за убийство. По отношение на двамата братя тази подготовка за убийство може да бъде обоснована само и единствено през един разпит на анонимен свидетел, а това според Наказателно-процесуалния кодекс не може да бъде достатъчно основание. Затова съдът прецени, че по отношение на двамата няма обосновано предположение и те излизат на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение.
За да остане в ареста Илиев, освен прякото доказателство, което се дава от грузинския гражданин, нает, за да извърши трите убийства, съдът видя опасност на свобода той да повлияе на свидетели, тъй като се ползва с високо влияние сред ромската общност. Доказателство за това влияние беше, че в началото на заседанието Любомир Илиев, по прякор Любо Къдравия, представи подписка в своя подкрепа от гражданите на Враца, които твърдят, че той е добър гражданин. Той обясни, че има чист бизнес и иска да го развива. Илиев каза още, че е натопен от хора, които му завиждат.
Името на Цар Киро неизменно присъстваше по делото. На този етап към него няма официално повдигнати обвинения.
Цялата Съдебна палата е изпълнена от ромски граждани, които подкрепят тримата задържани.
Преди заседанието петдесетина роми се събраха пред Съдебната палата, за да протестират срещу задържането на тримата. На протестните си плакати ромите бяха написали „Арестът на тримата е фарс“ и „Всичко е инсценировка на Ицо Папата и Дон Цеци“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *