Съдът спря делото за фалита на Корпоративна търговска банка

Софийският градски съд (СГС)спря делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), заради висящото дело във Върховния административен съд(ВАС)срещу отнемането на лиценза на финансовата институция от БНБ. Въпреки че делото е спряно, това няма да се отрази на изплащането на гарантираните депозити в КТБ, което се очаква да започне на 4 декември. Спирането ще рефлектира върху избора на дата за неплатежоспособността, от което зависят цесиите, както и върху назначаването на синдици в банката.

Отнемането на лиценза на КТБ е обжалвано от мажоритарния собственик на банката – компанията „Бромак“ на Цветан Василев. Жалба е внесъл и вторият по големина акционер Bulgarian Acquisition Company II на Оманския държавен резервен фонд. Към днешна дата срещу несъстоятелността на КТБ са подадени общо 26 жалби. Други две жалби са внесени срещу решението, с което се обезсилва подчинен срочен дълг от ТЦ-ИМЕ, признат за капитал. В групата на жалбоподателите е изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, един от облигационерите – Rhodium Capital Credit Master Fund, както и адвокатската кантора „Кинкин и партньори“, което е с влог в КТБ. 13 от жалбите са изпратени от един и същи софийски адрес на ул.“Странджа“ №4 вх.1 ет.4, откъдето са подадени и жалбите от КТБ и „Бромак“.

Върховният административен съд трябва да обедини жалбите в едно дело. Част от тях вече са изпратени на БНБ, за да бъде окомплектована административната преписка. След като това бъде сторено, Централната банка трябва да ги върне обратно на ВАС.
Днес стана ясно, че „Бромак“ ще иска от Върховния административен съд да разпореди международна експертиза. Тя, по думите на адвокатите Тервел Георгиев и Менко Менков, ще има за задачада провери дали действително капиталът на банката е отрицателен.

Делото за фалита в Софийския градски съд ще може да продължи чак когато ВАС окончателно се произнесе по всички жалби на две инстанции. Едва след това съдът ще може да определи и началната дата на неплатежоспособността на КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *