Съдът: Цветанов не може да се научи на демокрация

„Не можем да научим министъра на вътрешните работи на демократична култура“, заяви в декларацията Съюза на съдиите в България, озаглавена „Защо мълчим“.

Магистратите излязоха с позиция по повод думите на Цветан Цветанов, че съдебната система е в услуга на организираната престъпност, както и че „когато зашумолят парите, нещата се променят в друга посока”.
„Досега коментирахме многократно подобни изказвания на г-н Цветанов с призив да спре конфронтационното вредно говорене срещу актове на съда по неприключили наказателни дела. Не бяхме чути. Не разполагаме с възможност и да го убедим в принцип, който от гледна точка на правовата държава, би следвало да е извън всякакво съмнение – за да има правов ред, за да се чувстват сигурни всички граждани, съдът е коректив за законността на действията на полицията и никога не може да е обратното. Защото обратното е полицейска държава, а не правова“, заявяват магистратите.

Те изтъкват, че досега никога не са предприемани действия от страна на Цветанов да бъдат разследвани съдебни състави, въпреки тяхната готовност, и не е образувано нито едно дело срещу съдия.

„Разбрахме посланието на министър Цветанов към съда, което в продължение на година последователно се поддържа в медийните му изяви. Всеки път, когато бъде изменена мярката за неотклонение на обвиняем, въпреки предварително оповестеното несъгласие на министъра с този резултат, съдът ще бъде обвиняван за връзки с организираната престъпност. Въпреки това ще продължим да работим така, както се изисква съгласно Конституцията – ще вземаме решения единствено и само въз основа на годните доказателства и закона“, пише още в декларацията, в която се отбелязва, че думите на изпълнителната власт са агресивни.

Междувременно самият Цветанов отвърна на критиките.
„Аз съм министър на вътрешните работи, но и български гражданин, който трябва да има все пак някаква гражданска позиция”, оправда той изказванията си пред журналисти, цитиран от „Фокус“.
„Защо съдът не взе становище, когато адвокатите ме обвиниха при мярката на „Килърите”, че всичко е под диригентската палка на вътрешния министър? Защо тогава не излязоха и да кажат – съдът взима своите решения на база на това, което има като доказателства? Защо винаги приемаме за нормални адвокатските пледоарии“, попита той.

Вицепремиерът подчерта, че постоянно се среща с хора, станали жертва на престъпления, и призова съдът също да „дава обяснения и да се среща с хората, които ежедневно са потърпевши на тези съдебни решения и тази липса на справедливост”.

Междувременно депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви, че ако няма осъдителна присъда срещу Алексей Петров, Цветан Цветанов трябва да подаде оставка, тъй като изказванията му срещу съдебната система са недопустими, при положение, че не се базират на доказателства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *