Съдят италианска фирма за контрабанда на китайски чесън през България

В Пиаченца, Северна Италия, започна процесът за предполагаема контрабанда на китайски чесън през България в град Монтичели, съобщивсекидневникът „Либерта“.
Според обвинението огромни количества чесън от Китай са били прекарвани първо през България, а оттам са били внасяни в Италия, с цел да се избегне плащането на мита.
Предполага се, че по този начин в периода 2001-2003 е било избягнато плащането на мита за 7-8 милиона евро от фирмата Delfanti Import-Export.
Съдия по процеса е Аделе Севастано, а обвинението се представя от Летиция Плате. В първото съдебно заседание е свидетелствал майорът от Финансовата гвардия Алесандро Лукини – навремето той е оглавявал Данъчната полиция в Пиаченца, която се е занимавала със случая. За да разследва „пътя на чесъна“, Лукини е пътувал и до България.
Според защитата на обвиняемите те не са занели, че са купували от България чесън с китайски произход. Обвинението обаче смята, че не е можело да не бъдат информирани за това.
Според обвинението въпросната италианска фирма се е възползвала от факта, че навремето България е имала споразумение с ЕС за неплащанеттона мита за българския чесън.
През 2003 Службата на Лукини била информирана, че от една страна, бил доста увеличен вносът на китайски чесън в България, а от друга – че Италия била единствената страна в ЕС, внасяща големи количества чесън от България.
След финансови проверки на фирмата Delfanti станало ясно, че през 2001 тя е внесла 1 тон чесън, 65 % от които бил български, а 25 % – китайски.
През 2002 фирмата внесла в Италия 2,5 тона чесън и 90 на сто от него идвал от България. След командировка на представители на Финансовата гвардия до България се установило, че чесънът, продаден на италианскатакомпания от български фирми,бил с китайски произход.
Следващото съдебно заседание е на 27 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *