Съдят хакери за най-голямата кражба на лични данни

Започна процесът срещу трима мъже, обвинени във взлом и кражба на 130 млн. номера на сметки по кредитни и дебитни карти в САЩ.
Това е най-голямата кражба на лични данни в историята на САЩ според министерството на правосъдието, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Алберт Гонсалес, 28-годишен жител на Маями, е бивш информатор на Сикрет сървис, който помагал на агенцията да лови хакери. Впоследствие властите установили, че помагал и на престъпниците, като им давал информация за хода на разследвания и предупредил поне един заподозрян, съобщи Асошиейтед прес. Гонсалес, който е известен в мрежата като Soupnazi и вече е в затвора, очаквайки друг процес за хакерство, бе обвинен вчера в Ню Джързи заедно с двама неназовани руски негови съучастници в заговор за кражба на лична информация.
Тримата взели на прицел големи корпорации от списъка на 500-те водещ световни компании на сп. „Форчън и проучвали корпоративните уебсайтове, търсейки слаби места. Започнали да проникват в комютърните мрежи през октомври 2006 г. и да изпращат данните до оперирани от тях сървъри в Калифорния, Илинойс, Латвия Холандия и Украйна. Данните били продавани на заинтересовани лица, за да ги използват за покупки чрез измама.
Според федералната прокуратура в Ню Джързи cред жертвите им са „Хартланд пеймънт системс“ (Heartland Payment Systems), базирана в Ню Джързи компания за обработка за кредитни карти, „Севън-илевън инкорпорейтед“ (7-Eleven Inc), базирана в Тексас национална верига денонощни магазини, „Ханафорд брадърс ко инкорпорейтед“ (Hannaford Brothers Co Inc), верига супермаркети от Мейн.
Ако бъде признат за виновен, Гонсалес може да получи присъда до 20 години затвор за компютърна измама и още пет години за заговор, плюс глоба от 250 000 долара за всяко от предявените му вчера нови обвинения, заяви министерстовто на правосъдието. Гонсалес очаква процес в Ню Йорк за съучастие в проникването в компютърната мрежа на националната верига ресторанти Дейв енд Бъстърс (Dave and Buster’s). Това дело започва идния месец.
Предполага се, че Гонсалес е изобретил съвършена нова хакерска техника за разбиване на охраната на мрежите, наречена SQL injection attack.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *