Съживяване на българската промишленост

Българското промишлено производство нараства с 1.7% на месечна база през юли. В същото време данните на НСИ показват спад с 2.6% спрямо същия месец на миналата година.

През юли 2013 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 2.3%, в добивната промишленост – с 1.5%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.2%.

Силно увеличение има в производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 21.5 и при производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.5%.

Парадоксално, но в разгара на лятото е регистриран спад с 8.5% при производството на напитки през юли спрямо юни.

На годишна база обаче картината изглежда по по-различен начин. Добивната промишленост се свива с 15.9%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.7%. Подобрение има само в преработващата промишленост, която бележи ръст от 1.2%.

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 26.1%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 20.0%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 19.9, при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 18.3%.

Данните показват промяна на структурата на българската промишленост, за която държавната политика няма никакъв принос. Поевтиняването на много от борсово търгуваните суровини през изминалите 12 месеца направи инвестициите в добивния сектор по-малко привлекателни. Така все повече от ограничения обем свободни капитали в българската икономика се насочват към сектори с по-висока добавена стойност като ИТ продуктите и автомобилното оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *