Създаваме Балкански център по заетостта

Масларова: Все още не се знае кои държави ще ограничат достъпа на български работници.

В София ще бъде учреден Център по заетостта, в който ще се обучават работници от балканските страни. Конкретните параметри на функционирането му ще бъдат обсъдени на Балканска конференция „Да споделим добрите практики“.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, която откри форума в София, каза, че по този начин Балканите ще обменят опит в сферата на трудовия пазар. В момента страната ни е с най-добри показатели в региона по отношение на безработицата, тъй като през септември 2006 г. сме отчели 8,44%.

Масларова допълни, че за 6 години сме успели да редуцираме безработицата с повече от 10%. В България вече съществува такъв център, който работи с Торинската Агенция по заетостта, а проектът помага за квалификацията на българските работници, които ще са изправени пред ново предизвикателство след 2007 година.

В отговор на журналистически въпрос Масларова каза, че все още не се знае кои държави ще предприемат мерки, подобно на Великобритания, която затвори трудовите си пазари за българи. По нейни думи, периодът на големите миграционни процеси вече е отминал./INSURANCE.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *