Създават алтернатива на МВФ и СБ в Латинска Америка

Седем южноамерикански президенти се събират в аржентинската столица в неделя, за да учредят Bank of the South (Банка на Юга), която да противодейства на най-големите международни финансови институции, предаде ДПА. По инициатива на венецуелския президент Уго Чавес Банката на Юга е замислена като регионална алтернатива на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), предаде БТА. Централата й ще бъде в Каракас с допълнителни офиси в Буенос Айрес и Ла Пас. Планира се банката да започне дейност от началото на 2008 г. с първоначален капитал от 7 млрд. долара. Подробности за източника на средствата обаче не са известни, отбелязва ДПА. Банката ще финансира проекти за развитие и интеграция с ниски лихвени проценти. Дейността й ще бъде съсредоточена в Северна и Южна Америка, като поне в началото не се очаква да бъдат отпускани заеми извън този регион. Богатата на петрол Венецуела, която вече финансира много проекти в региона, вероятно ще има значителен принос за бюджета на банката. Всяка от участващите държави, независимо от големината си, ще има правото на един глас в управителния съвет на банката.

Преди няколко дни аржентинските власти обявиха, че към държавния глава на страната и домакин на срещата Нестор Кирхнер ще се присъединят президентите Луис Инасиу Лула да Силва (на Бразилия), Табаре Васкес (на Уругвай), Уго Чавес (на Венецуела), Рафаел Кореа (на Еквадор), Никанор Дуарте Фрутос (на Парагвай) и Ево Моралес (на Боливия).

Основополагащите принципи на Банката на Юга бяха съгласувани в началото на ноември в Рио де Жанейро от финансовите министри на участващите държави, припомня ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *