Създава се най-голямата самолетна компания в САЩ

Американската компания Delta AirLines обяви, че е достигнато съглашение за сливане с друга американска компания, Northwest, в резултат на което ще се формира най-големият в Америка авиопревозвач.
Ориентировъчната пазарна стойност на новата компания е $17.7 млрд.
Изпълнителен директор на компанията, чийто главен офис ще се намира в Атланта, ще е сегашният шеф на Delta Airlines Ричард Андерсон. Новата компания ще се казва Delta. Седем члена в борда на новата компания ще са от Delta Airlines и пет от Northwest.
Само преди година и двете компании бяха изпаднали в кризисна ситуация и бяха застрашени от процедура по банкрут според американското законодателство, припомня AP. В момента и двете самолетни компании работят на загуба.
Съглашението за сливане на двете компании тепърва трябва да получи одобрението от антимонополната комисия в САЩ. Някои федерални и щатски политици, особено от Републиканската партия, вече се изказваха против сливането Delta-Northwest, защото то можело да намали данъчните отчисления за щатите. А ръководителят на комисията по транспорта от Камарата на представителите заяви: „Още по-голяма консолидация не е от държавен интерес. Тя намалява конкуренцията и намалява услугите, предоставяни на по-малките общности“. Когато са се приемали регулациите за сектора през 1976, това не е ставало с цел консолидация, а по-голяма конкуренция.
Според MarketWatch, новината за голямото сливане е събудила надеждите на инвеститорите, че новата компания ще е по-добре пригодена за глобалната конкуренция в условията на покачващи се цени на самолетното гориво.
Освен това сделката ще събуди нова вълна за консолидация в американския авиационен сектор, детронирайки от първото място досегашните лидери Continental Airlines.
Според мениджърите на Delta и Northwest, годишните разходни синергии ще възлязат на един милиард долара, а еднократните разходи по сливането за двете компании „няма да надминат един милиард долара“.
Според постигнатата договореност, акционерите на Northwest получават по 1.25 акции на новата Delta за всяка своя акция, или 16.8% премия върху цената при затварянето на 14 април.След като Delta и Northwest изпратят в Департамента на правосъдието документацията по сливането, антимонополната агенция на САЩ разполага с 30 дни, в които може да поиска допълнителна информация, ако се реши, че сделката представлява заплаха за конкуренцията. Обикновено се гледат покриващите се маршрути между два града, за да се изчисли пазарния дял.
Компаниите твърдят, че тяхното сливане е продиктувано не от желание да заобиколят конкуренцията, а да станат по-конкурентни. От близо 1000 обслужвани маршрута от двете компании, само 12 се припокриват. Няма да се закриват летищни възли.
Анализаторите на пазара като цяло подкрепят сливането и не приемат аргументите на антимонополните регулатори. Предвид кризата на ликвидността, причинена от високите цени на горивата, авиокомпаниите от САЩ няма да могат да преживеят „строго поотделно“.
Големите компании разполагат с налични средства за следващите няколко години, но по-малките компании вече са изпаднали в банкрут и са закрили операциите си.
Освен това Delta заявиха, че е постигната договореност с представители на пилотите на самолети, като колективната сделка предвижда за тях акционерен дял от 3.5% в новата компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *