Създадоха софтуер за „изкуствени мозъци“

Американският технологичен лидерIBMпредстави специална софтуерна екосистема, която може да се приложи в експерименталния SyNAPSE процесор, имитиращ работата на човешкия мозък.

Амбициозният проектът е иницииран и подкрепен от щатската агенция за изследователски проекти в областта на отбраната(DARPA).Според създателите си той може да бъде използван за създаването на сензорни системи с голяма изчислителна мощ, за която се изисква изключително малко енергия, пишеPCWorld.com.

„Нашата крайна цел е да създадем мозък в кутия“, заяви Дармендра Модха, старши мениджър вIBM Research. “С тази технология един ден системите ще могат да имитират способността на човешкия мозъка да възприемане, взимане на решения и трупане на познания“.

Целта, която DARPA си поставя с проекта SyNAPSE (съкратено от Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics), е да изчислителни устройства от нов тип, включващи милиарди миниатюрни процесорни ядра, които се синхронизират и работят паралелно, подобно на невроните в мозъците ни. Те трябва да заемат обема на бутилка от два литра и да се захранват с по-малко енергия от нужната за захранването на електрическа крушка.

Тази технология е стъпка напред в сравнение със сега използваната изчислителна архитектура на фон Нойман, при която изчисленията се извършват в последователен ред.

По време на международната съвместна конференция по невронни мрежи в ДаласотIBMдемонстрираха третата фаза на проекта, коятоDARPAфинансира с 53 млн. долара.

В бъдеще системите, базирани на тази технология може да се използват за създаването на очила за хора с увредено зрение, които събират сензорната информация и я представят в разбираем за мозька вид. На тяхна база например ще могат да се изградят и мащабни системи от сензори, които да се носят в океаните и да събират най-различна по вид информация, да следят за появата на цунами или да правят мониторинг на корабния трафик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *