Съкращават бюджета на ЕС до € 960 млрд.

Бюджетът на общността най-вероятно ще е в размер на € 960 млрд. Това значителна корекция от началното предложение за € 1.033 трлн. за периода 2014 – 2020 година.
Тези € 960 млрд. трябва да се наберат с вноските на всяка от държавите, участващи в организацията. Ето защо страните, които са принудени да правят големи икономии на собствените си бюджети, изискват същата практика да бъде наложена и от Европейския съюз.
От сега е ясно, че орязването на бюджета няма да засегне селскостопанските производители, което е победа за Франция и Полша. За подкрепа на селското стопанство и регионалното развитие ще бъдат заделени около 40% от бюджета за следващия период. Икономиите обаче ще дойдат от зачеркването на проекти за насърчаване на растежа. Това обаче не означава, че няма да бъдат заделени средства за прилагането на мерки, насърчаващи растежа в икономики, засегнати от кризата като Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.
Именно по тази линия се водиха най-ожесточените спорове. За разлика от дебатите, водени през ноември, когато богатите страни се настроиха срещу бедните, сега споровете се движиха по друга ос. Великобритания настоя за замразяване на бюджета и за преминаване в режим на икономии, с което удовлетвори евроскептиците, но не и бедните държави в общността, които повече от всякога зависят от европейския бюджет. Франция и Италия обаче настояваха за увеличаване на разходите, за да може да се стимулира растежа в Европа.
Разпалени дебати предизвикаха и предложенията за заделяне на € 6 млрд. за зелени инвестиции и за борба с младежката безработица.
Подобни преговори имаше и през ноември, но тогава европейските лидери не успяха да постигнат съгласие. И сега е нужно съгласието на 27-те участници в пакта, за подписване на сделката. Ако и този път бюджетът не бъде одобрен, това може да доведе до сериозни политически проблеми, особено в Германия, където предстоят избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *