Съосновател на „Фейсбук“ се отказа от американско гражданство

Компанията предстои да излезе на бордата другата седмица – на 18 май,  и това ще позволи на Едуардо Саверин да избегне солените данъци в САЩ.
Саверин, който е от бразилски произход, но живее в Сингапур, фигурира в списъка на хората, които са се отказали от американско гражданство, публикуван от американските власти.
30-годишният остана само с между 2 до 4% от компанията в резултат на спора си с нейния шеф Марк Зукърбърг, за който подробно се разказва във филма „Социалната мрежа“.  Тези проценти, колкото и малки да са, ще донесат на Саверин богатство от около 3,4 млрд. долара.
Доходите на американските граждани обаче се облагат независимо къде живеят те по света.  Единственият изход за Саверин да се спаси от това данъчно облагане е бил да смени гражданството си.  В Сингапур той ще избегне голяма част от облагането, защото тази страна не налага данъци на доходите с произход от чужбина.  Смята се, че когато „Фейсбук“ излезе на борсата на 18 май, тя ще бъде оценена на между 70 и 87,5 млрд. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *