Сърбите отново на Черноморието

Въпреки мрачните прогнози в началото на годината последните дни отбелязаха обнадеждаващ интерес към родните ни курорти, пише в. “Черноморски фар“, цитиран от Burgas24. Според зам.-външния министър Милен Керемедчиев причината за обрата е най-вече във въведената възможност русначетата и техните придружители да отмарят по детските лагери с безплатни визи.
Облекченията във визовия режим на руските инвеститори също е изиграл положителна роля. Тези, които имат нотариален акт за имотите си, могат да пребивават в страната със семействата и децата до 21 години 90 дни на всеки шест месеца. Според зам.-министъра увеличение от 60% за сръбските и близо 50% за македонските туристи може да очакваме през лятото. Причината е във въведените двукратни входни визи с продължителност 30 дни. През 70-те и 80-те години на миналия век туристи от бивша Югославия масово почиваха на българското Черноморие.
Скандинавците пък предпочитат Слънчев бряг. Курортът влезе в топ 20 на най-желаните места за скандинавските туристи. Проучването и класацията са дело на агенция Scandiandess. Първите места заемат испанските Палма де Майорка и Малага – Коста дел Сол. Анталия и Бодрум са турските първенци. В Гърция предпочитани са Халкидики – Касандра, а в Хърватия – Дубровник, пише „Монитор“.
Особено важно в мненията за Слънчев бряг е, че над 63 на сто от почивалите скандинавци в курорта заявяват, че ще се върнат отново тук. Над 18 000 чужди туристи пристигнаха в курорта Слънчев бряг през първите дни на месец май. През уикенда много румънци, шведи, финландци, норвежци, македонци и руснаци плъзнаха по плажовете и алеите на комплекса.
Няколко хиляди са и българите, избрали да почиват през дългата ваканция от 1 май до Гергьовден в българската черноморска перла. Германци и скандинавци предпочитат многозвездните хотели. В момента там пакетните цени са конкурентни на тези в Турция и Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *