Състоянието на германците се оценява на 5,4 трлн. евро

Общият обем на основните и оборотни средства на германците е достигнал 5,4 трилиона евро. Пропастта между богати и бедни във Федералната република се задълбочава. Експерти настояват за реформиране на данъчното законодателство, коментира Дойче Веле.

Германският институт за икономически изследвания /DIW/ публикува своя ежегоден отчет „Движимото и недвижимо имущество в Германия“. В него се съдържа оценка на общия обем на основните и оборотни средства на населението, разпределението на благосъстоянието по географски и социален признак, както и препоръки към федералното правителство.

По данни на DIW общият обем на движимото и недвижимо имущество, след изключване на дълговете, в момента достига 5,4 трилиона евро. Лъвският пай от средствата – 4,5 трилиона евро се пада на недвижимата собственост, се казва в комюнике на института.

Ако общата сума се раздели на броя на пълнолетните граждани ще се получи, че средният германец разполага със състояние от 81 хиляди евро. Експерти подчертават, че тази сума е измамна: две трети от цялото имущество е концентрирано в ръцете на 10% от жителите на страната. Останалите 90% разполагат с имущество средно за 15 хиляди евро.

Две трети от германците въобще не притежават нито недвижимост, нито парични спестявания. Разликата между източните и западните федерални провинции е очевидна. Средният западен германец притежава имущество за 92 хиляди евро, т.е. „веси“ е 2,6 пъти по-богат, отколкото жителя на бившата ГДР.

Икономистите обясняват това с относително ниската пазарна цена на недвижимостта и равнището на доходите като цяло в източната част на Германия. Освен тона източните германци много по-често са собственици на апартаментите и къщите, в които живеят.

Експертите също така са установили, че принципът на равноправие между половете за момента не се разпространява върху „имуществената“ сфера. Средният германец разполага с 20 хиляди евро, което е два пъти повече, отколкото средствата на средната германка.

Основната тенденция през последните години е увеличаването на пропастта между богатите и тези, които не притежават никакво имущество, смятат авторите на доклада. В тази връзка експертите от DIW разкритикуваха реформата на данък наследство, която бе приета наскоро от правителството.

Реформата предвижда увеличаване на необлагаемата с данък сума. От DIW смятат, че тази политика само затвърждава позициите на заможните граждани и ще усили по-нататъшната концентрация на имуществото в ръцете на едно малцинство.

Експертите препоръчват на правителството да подкрепи по-бедните слоеве и да проведе реформа, която ще стимулира наемните работници да купуват акции от своите компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *