Със 7 процента се сви печалбата на веригата „Метро“

Със 7% до 519 млн. EUR се е свила печалбата на германската верига за търговия на дребно Metro за 2009 г., показва отчетът на компанията. Немският гигант отчита спад на продажбите във всички свои подразделения, включително в магазините Kaufhof и Cash&Carry.
Приходите за същия период са намалели с 4% до 66 млрд. EUR спрямо 68 млрд. EUR през 2008 г. Компанията се надява 2010 да бъде по-добра от миналата година. През 2009 г. Metro отчете печалби преди данъци от 1.4 млрд. EUR, което е с 16% по-ниско от тези през 2008 г.

Преминахме през най-тежката икономическа криза за последните 80 години и това е нещо, с което цялата компания трябва да се гордее, главният изпълнителен директор на Metro Екхарт Кордес заяви.
Спадът в приходите е факт във всички подразделения на веригата с изключение на магазините за електроника и уреди Media Markt и Saturn. Магазините за електроника отчетоха почти 4% ръст до 20 млрд. EUR през 2009 г.
Приходите на магазините за продажби на едро Cash&Carry намаляват с почти 8% до 31 млрд. EUR. Супермаркетите с марката Real отчитат 3-процентен спад до 11.3 млрд. EUR, докато универсалните магазини Galeria Kaufhof докладват за 2% намаляване до 3.5 млрд. EUR.
Промените във валутните курсове, особено в страните в Източна Европа, засегна международните приходи на Metro. Продажбите в международен план намаляват с почти 6% до 39 млрд. EUR. Приходите само в Източна Европа намаляват с 13%, докато тези в Западна Европа са сравнително стабилни на годишна база и остават на 21 млрд. EUR. Приходите в Африка и Азия нарастват с почти 5% до 2.3 млрд. EUR.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *