С. Дянков може да бъде обвинен за нарушаване на държавна тайна

Има вероятност финансовият министър Симеон Дянков да бъде обвинен в разгласяване на държавна тайна, заради оповестеното от него секретно споразумение между БНБ и кабинета „Станишев“, съобщихаизточници, близки до разследването.
Вицепремиериерът Дянков вече е бил разпитван по случая и от обясненията му е станало ясно, че се е заблудил, че с декласифицирането на част от материалите, свързани със споразумението, пада и грифът за секретност от целия документ.
Разследването е към края си.
Тъй като разгласяването на класифицираната информация е направено без умисъл, от финансовия министър няма да бъде търсена наказателна отговорност, а само ще бъде глобен, казаха за „Хоризонт“ запознати с разследването. Според закона за такова нарушение глобата е от 1000 до 5000 лева.
За да приключи досъдебното производство, което се води срещу неизвестен извършител се чака ключова експертиза, която се прави от Държавната комисия за сигурността на информацията, и която трябва да установи дали огласените от Дянков абзаци от договора са били защитени от гриф „Секретно“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *