С „инженерен метод“ ще живеем до 150 и дори до 1000 години

Учените могат да създадат през следващите години технология, способна да спре стареенето и да удължи живота на човека най-малко с 30 години, а само 20 години след това ще се появи начин той да бъде удължен до … 1000 години. Самата терапия ще бъде безплатна, смята работещият в Кембридж британски геронтолог Обри дьо Грей. Той е създател на нов подход за борба със стареенето – „инженерен метод“, отбелязва агенция „Новости“.
„Вярвам, че ще можем да победим стареенето в близко бъдеще. Съществува 50-процентова вероятност, че човекът, който първи ще доживее до 150 години, вече е жив и сега е на 60“, каза той на среща с журналисти в Москва, организирана от фондациите „Династия“ и „Наука за удължаване на живота“. Дьо Грей, който самият прилича на библейски патриарх заради дългата си до кръста брада и хванатите на опашка дълги коси, за пръв път е на посещение в Русия и ще остане в страната до 4 март. Той възнамерява да се срещне с руски учени, да изнесе редица публични лекции, а също така да обсъди възможното сътрудничество с руските фондации.
Геронтологът смята, че ще е възможно създаване на ситуация „втора космическа скорост за избягване на стареенето“, при която науката и медицинските технологии ще се развият с толкова бързи темпове, че полученото през първия етап предимство от 20-30 години ще стигне за разработването на нови методи за борба със стареенето, които на свой ред ще спечелят време за разработването на ново поколение технологии.
„За сметка на този „гравитационен бяг“ първият човек, който ще доживее 1000 години, вероятно ще бъде с не повече от 20 години по-млад от първия човек, доживял до 150 години“, твърди дьо Грей. Той отбеляза, че мнозинството учени са единни, че стареенето е свързано не с генетичната програма за самоунищожение, която уж е заложена в организма, а с натрупваните дефекти, повреди, които водят да болести и смърт. Единият от подходите за борба със стареенето – геронтологичния – предвижда предотвратяването на появата на дефекти, а другият – гериатричен – основан на борбата с трансформирането на дефектите в болести. Британският учен е убеден, че и двата са неефективни, защото процесите на обмяна на веществата, заради които възникват повредите, са много сложни, затова е много трудна задачата да не се позволят появата на дефекти.
Не по-малко трудно е да се предотвратят болестите. Затова той е създал трети подход, кръстен от него „инженерен“. Той предвижда борба непосредствено със самите дефекти. Дьо Грей е определил седем категории биологични процеси, които пораждат дефектите. Сред тях са съкращаването на броя на клетките или прекаления им брой, натрупване на „боклук“, отлагания вътре и между клетките, генетични мутации в хромозомите и митохондриите, а също така образуването на излишни връзки между белтъчните молекули. По думите на учения, в момента вече е постигнат „сериозен прогрес“ при създаването на методи за противодействие на повреди. Една изследователска група е създала бактерии, способни да се справят с едни от най-неприятните разновидности на холестерола, свързани със склеротичните отлагания в съдовете.
Друга група работи над предотвратяването на мутации в митохондриалния геном. „Напреднали сме достатъчно, за да създадем терапия, която ще ни даде възможност да доживеем до 150 години. След десет години ще можем да я тестваме на мишки. Не знаем колко време ще отнеме, за да изминем пътя от мишките до човека, но смятаме, че съществува 50-процентов шанс, този процес да отнеме около 15 години“, каза дьо Грей. Според него, ако сега вземем много здрав човек на 60 години, който без всякаква намеса може да доживее до 110, след 25 години този човек вече ще бъде много здрав 85-годишен и благодарение на новия метод ще може да бъде първият 150-годишен, допълва БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *