С. Костадинова: Има още възможности за орязване на разходите в Бюджет 2010

Според директора на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, има още възможности за орязване на разходите в бюджета за следващата година. Според нея, трябва да има още съкращения на разходите, основно в администрацията.

Светла Костадинова каза за „Хоризонт“, че все още е трудно да се разбере дали бюджетът ще е социален, но препоръча основен приоритет в него да бъдат пенсиите и доходите на хората.
„Винаги е имало пари за пенсии. Въпросът е, че ние искаме високи пенсии, а пенсионерите имат право на това, когато са плащали осигуровки. И в това е въпросът – като се обсъждат разни промени, дали тези промени ще доведат до трайно увеличаване на пенсиите и наистина стимул за хората да плащат осигуровки или обратното. Това, което се чува, за намаление на осигуровките, е стъпка в правилна посока, тъй като ще остава повече доход в хората. В крайна сметка хората трябва да взимат сами решения за това, каква ще бъде пенсията им, колко ще внасят. И със сигурност оставането на повече пари от изработеното през месеца би им позволило да спестяват дори и за пенсия. В този формат на пенсионната система виждаме, че България изостава като горни граници на пенсионната възраст. Много по-добър вариант е да бъде вдигната тази граница“, каза Костадинова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *