С. Маринов: Трябва да решим проблема с чистотата, а след това да мислим за другите елементи на туризма

Инциденти като този в Лозенец увреждат нашия имидж и усилията на бизнеса, на хотелиери и ресторантьори отиват на халос. Но за това не трябва да обвиняваме бизнеса, а централните или местни власти, които не са се погрижили да създадат подобаваща инфраструктура, която да обслужва туризма.

От 20 години говорим, че трябва да модернизираме нашите пречиствателни станции, че трябва да построим нови. За съжаление, през последните 1-2 години на този проблем се обръща внимание.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ членът на УС на варненската Туристическа камарадоц. Стоян Маринов. Дори станциите край морето да бъдат разширени и модернизирани, като тази в Лозенец, ако не се направи дълбоководно заустване, проблемът ще остане, коментира той.

Проблемът с чистотата и с екологията е основен. Ние трябва първо него да решим и след това да мислим върху останалите елементи на продукта.

Българите, които предпочитат да летуват в Гърция или Турция, са предимно семейства с деца и търсят повече спокойствие и предпочитат в хотела им да няма представители на различни туристически контингенти – младежи, семейства и хора на средна или трета възраст, обясниМаринов.Летуване зад граница търсят хората на средна възраст и представителите на третата възраст, също в търсене на по-спокойна атмосфера.

Мариновпосочи курорт „Албена“, който е стопанисван от една фирма, като добър пример за провеждане на целенасочена стратегия. За отделните хотели на „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“ е по-трудно, защото се създава цялостна атмосфера в самия курорт и младежката публика отблъсква доста от българите, които търсят по-спокойна атмосфера.

В структурата на българския морски туризъм българите никога не са били повече от 15 – 20%. Останалият дял се пада на чуждестранни туристи.За Северното Черноморие, руските туристи са с около 36% по-малко, а в Южното Черноморие – около 25%.Така че ще има хотелиери, които ще завършат сезона с доста лоши резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *