С петиция до Страсбург спират произвола на частните съдия-изпълнители

Двама или повече частни съдебни изпълнители (ЧСИ) продават един и същ имот едновременно. Те оценяват жилището, без право на обжалване; запорират сметки и разполагат със средствата на длъжника и няма краен срок за връщането им. Този пропуск в законодателството не се използва само от банки, но и от монополите.

Това обяви на пресконференция адв. Коев на пресконференция на Гражданско движение „Днес“ и Център за човешките права. На нея експерти и общественици дискутираха темата “Спрете произола на съдебните изпълнители.

Адвокат Коев разясни, че порочната практика, за която разказа по-горе, се упражнява от страна на банките и ЧСИ е катастрофална в днешно време. По думиту му българските банки неправомерно използват извлечения от счетоводните си книги и ги представят като официални документи. Обявяват дължима сума и директно започват изземане на имущество посредством съдия изпълнител. Няма система на изготвяне на формуляри или на уведомления. Длъжниците биват уведомявани с бележки и то впоследствие, без да имат право да предприемат каквито и да е мерки. Същевременно им се отказва достъп до делата им.

Н. Кръстева, юрист по професия, заяви, че трябва да се преразгледат договорите, които банките сключват при заем. В тях присъстват неравноправни клаузи. От другата страна обхвата на обжалване на действията на ЧСИ е ограничен. Единственото, което длъжниците могат да направят за момента, е да заведат дела за нанесени вреди.

Адвокат Д. Филипова каза, че единственият негатив от жалбата може да бъде образуването на наказателно производство срещу България.

Милен Михайлов, председател на Центъра за човешки права, обяви основното искане – да бъде премахнат чл.417 от Гражданско-процесуален кодекс (ГКП) и най-вече ал.2 от него. Според него този закон обслужва интересите на частните съдебни изпълнители и особено на банки, и други учреждения.

Адвокатът Л. Филипова заяви, че е направено допитване сред хората и е пусната петиция по този повод, подписана от над 2000 души.

Тази жалба ще бъде подадена към Европейската комисия за нарушаване на човешките права и е основен коз на искащите.

Според адвокат Коев идеята за въвеждането на спорния закон е била да се съкрати пътят за събиране на задължения, но сегашната му употреба противоречи на основния замисъл.

От другата страна Камарата на ЧСИ се е съгласила да обявява публично решенията си, свързани с подобни дела. Не желае обаче, оценката на имот да бъде обжалвана.

Предстои да бъде проведена кръгла маса с политици от всички ПГ и с потърпевши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *