С половин година вероятно ще се удължи строителството на Дунав мост 2

Със седем месеца се очаква да бъде удължен срокът на строителството на Дунав мост 2 при Видин-Калафат, научи в. “Монитор“. Срокът, който е фиксиран към момента, е април 2010 г., но най-вероятно българската страна ще поиска срокът да бъде удължен.
Според специалистите, промяната се дължи на много сложните геоложки условия и закъснелите с близо една година получаване от страна на строителите разрешителни от румънската страна за предоставяне на достъп на испанската FCC Construccion на румънския бряг.
До момента на румънската страна строителите са изградили опитните пилоти и са завършили изпитанията им. Очакват се в близките дни и резултатите от извършените тествания. Румънската страна по договора трябваше да даде разрешителните за достъп до своя бряг до юни 2008 г., а те ги дадоха с почти година закъснение – на 15 май 2009 г.
За да бъде удълженс около 7 месеца срокът на договора, е необходимо да се подпише допълнително споразумение към него. Европейската комисия, чрез своите представители, на последния проведен през юни мониторинг в курорта “Св. Константин и Елена“ е била информирана от FCC Construccion и българските представители за случващото се на обекта и необходимостта от удължаване на сроковете.Ще трябва да се подготвят необходимите документи и анекси към договора, което до момента българската страна не е сторила. Анексите са неразделна част от договора на инженера и контрактьора FCC Construccion.
Специалистите коментират, че това удължаване на крайния срок едва ли ще е последното. Към момента най-вероятният срок за завършване на моста се очертава средата на 2011 година. Но това е според най-оптимистичните прогнози, реалистите обаче са категорични – Дунав мост 2 ще бъде готов най-вероятнооктомври-ноември 2011.
Проблемът с неразплатенитесумина строителите и инженерния надзор към момента също не е изчистен. Очаква се на FCC Construccion дабъдат изплатени от Министерството на транспорта около 20 млн. евро за извършени и фактурирани строителни дейности. Около 3 млн.евро към момента сазакъснелите и неплатените суми на супервайзърите – инженерния надзор на френско-британския консорциум Ingerop – High-Point Rendel.
Източниците на изданието коментират, че се очаква и промяна в сумите по договора на инженера за завършването на обекта. По договор сумата е около 6 млн.евро, а се очертава с новата промяна тя да достигне 9 млн евро.
Най-късно в края на септември инженерът на обекта ще трябва да одобри окончателно целия проект и съответно за това да му се заплати последната вноска от около 300 000 евро за последната проверка на проекта на испанците. Проектантът на FCC Construccion на мостовото съоръжение е Карлос Фернандо Касадо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *