С 10.88 % ще поскъпне газът от 1 април

С 10.88 % ще поскъпне газът от 1 април, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.
Има обаче възможност министърът на енергетиката да постанови по-ниска цена на синьото гориво от пределната, определена от комисията. В такъв случай парното и топлата вода ще поскъпнат по-малко, отколкото при близо 11-процентния скок.
Заради това регулаторната комисия още не е постановила техните цени за второто тримесечие на годината. Семерджиев определи подхода към формирането на цените на газа, а оттам на парното и топлата вода като „силно рестриктивен”.
Според него – крайният вариант на цените, който ще бъде определен до 31 март, може да остане валиден и до 1 октомври – началото на новия отоплителен сезон.
Ето какво каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев за цената на парното и топлата вода, ако енергийното министерство определи само 5 % скок на цената на природния газ, а не решеното от комисията – 10.88 на сто:
Първият вариант е да се направят много малки корекции, някъде около 3 процента на техните цени след 1 април и вторият вариант е да не се правят никакви корекции. Вариантът да не се правят никакви корекции на цените на топлофикациите е да се прехвърли част от тежестта на кризата и върху топлофикационните дружества. Много е важен въпросът доколко и как те могат да го понесат с оглед на конкретното състояние, в което се намират тези дружества.
Добрата новина е, че все пак навлизаме в сезон, когато топлинната енергия ще се ползва много по-малко, отколкото през първото тримесечие, така че каквото и увеличение да има минимално, то в никакъв случай няма да се отрази на потребителите. Дори има топлофикации, които не получават газ за този период и няма да им се отрази изобщо. На по-големите топлофикации като софийската ще е най-съществено отражението върху техните приходи и предстои решение на комисията по този въпрос.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *