С 16 млн. евро за енергийна ефективност ще бъдат намалени парниковите емисии

Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” ще доведе до редуцирането на парниковите емисии с 35 хил. т СО2, съобщи днес служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов. Това ще стане с помощта на иновативни технологии за оползотворяване на енергийния потенциал на възобновяемите енергоизточници и въвеждане на енергоефективни решения в сградите. Общият бюджет на програмата е близо 16 млн. евро, от които 85% са безвъзмездна финансова помощ с период на действие до април 2017 г. Инициативата е подкрепена от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на база меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
По програмата има четири грантови схеми за оползотворяване на хидроенергийния потенциал. Други мерки са повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяеми източници на енергия в сгради държавна и общинска собственост. Днес бе даден стартът на две процедури за подбор на проектни предложения. Едната схема е „Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“, по която са заложени 7, 7 млн. евро. Втората схема е за производство на горива от биомасас бюджет от 1,8 млн. евро. По нея ще се финансират проекти за производство на екобрикети, пелети, дървесен чипс, биогаз от ферми и др. По проектите могат да кандидатстват малки и средни предприятия. Безвъзмездната финансова помощ е до 60% в рамките на 30000-200 000 евро.
Зам.-министър Павлов подчерта, че са напреднали и предпроектните проучвания за интерконекторните връзки на България със съседните й държави. По турската газова връзка вече има готовност от наша страна. В близко време предстои среща в Истанбул на работните групи. Активно се работи и по газопровода със Сърбия. Одобрен е подробен устройствен план за района на Кърджали по гръцката връзка.
В момента се обсъждат корекции по предложенията за промени в Закона за енергетиката, свързани с капацитета на ДКЕВР, каза още зам.-министърът. По думите му, поправките ще дадат възможност на следващия Парламент да започне веднага работа по тези въпроси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *