С 6,3% ще се увеличат заплатите на държавните служители в Германия

В резултат на това заплатите на 2 милиона служители от държавния сектор ще се увеличат с 6,3% в продължение на две години, информира Global Post, позовавайки се на информация на Reuters. Мярката е обявена след изтощителни 40 часови преговори в Потсдам от немския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.
Фридрих, дебатирал с популярния синдикат Verdi относно увеличението на заплатите, посочи, че това е максимумът, който правителството може да предприеме. „Това не беше маратон, а триатлон „Железният човек”, призна той.
Първоначално от Verdi искаха вдигане от 6,5% само през тази година, докато работодателите контрираха с оферта от 3,3% в хода на две години. Това разгневи синдикатите и те организираха масови стачки, които парализираха летищата, публичния транспорт, болниците, както и много други обществени сфери.
По силата на сегашното споразумение от първи март заплатите ще бъдат увеличени с 3,5%, а през януари и август 2013 година те ще нараснат с по още 1,4%.  Настояването на Verdi за увеличение на минималната работна заплата обаче не бе уважено.  Фридрих завърши с това, че сделката ще струва близо 550 милиона евро (734 милиона долара) на федералния бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *