С 90% е намаляло производството на петрол в Либия

За пети пореден ден градът в западната част е под обсада на либийските сили. Междувременно производството на петрол в страната е спаднало с около 90 процента. Според анализатори нарушаването на износа е повлияло на цените на петрола в глобален мащаб.
Обособяването на забранена за полети зона над Либия трябва да получи подкрепата на международната общност, а не е плод само на американски усилия, каза американският държавен секретар Хилари Клинтън за телевизия „Скай нюз“.
Организацията на обединените нации трябва да вземе подобно решение, каза Клинтън и изрази опасения, че либийската криза ще се окаже продължителна, но се надява, че ще бъде решена мирно.
Американският президент Барак Обама разговаря за Либиявъв вторник вечертапо телефона с британския премиер Дейвид Камерън. Малко след разговора Камерън заяви в интервю за Би Би Си, че международната общност не може да остане безучастна към случващото се в Либия.
Мисля, че първото, което трябва да направим, е да се справим с евакуацията на хора от Либия. Следващото е да засилим натиска над режима на Муамар Кадафи като забраним пътуванията, замразим сметки и стигнем до истинска изолация на режима от международната общност, смята Дейвид Камерън.
Великобритания, заедно с Франция, подготвя проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за обособяването на зона забранена за полети над Либия. Засега Китай и Русия не изглеждат склонни да приемат подобно нещо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *