Таванът на лихвите виси на косъм, пада в сряда

Таванът от 50% върху лихвите по потребителските кредити виси на косъм. Идеята, приета изненадващо в петък, може да падне още в сряда. Тогава се очаква да бъдат гласувани оставащите два параграфа от проекта за промени в закона за потребителските кредити. Възможно е таванът да бъде подложен на ново обсъждане.

Прогнозите са, че основните противници на идеята ще опитат да убедят колегите си от всички парламентарни групи да я отхвърлят при новото гласуване. Тя стана факт от втория път след 75 натиснали „за“, 8 „против“ и 29 „въздържал се“, след като при първото гласуване не мина. В подкрепа на тавана се обявиха депуати от всички партии.

Най-доволни останаха авторът на идеята Георги Анастасов от Коалиция за България и колегата му Георги Кадиев, който бе най-големият поддръжник на дебата. Те ще опитат да държат фронта и при новото гласуване.

Както писа '24 часа“ в събота, заканата, че такова ще има в сряда, дойде още в първите минути след приемането на текста за въвеждане на таван по време на петъчното заседание на парламента. В кулоарите на парламента Румен Гечев от Коалиция за България коментира, че текстът вероятно ще бъде върнат за прегласуване в сряда. Юристите казали, че има такава възможност. Гечев бе против тази промяна още в залата. Според него такъв таван нямало никъде в ЕС и България щяла да стане прецедент.

За ново гласуване намекна и Йордан Цонев от ДПС, който е и шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента. Той също бе против приемането на таван точно в закона за потребителския кредит. „Мисля, че ще го коригираме“, коментира в кулоарите в петък Цонев. Мотивът му е, че така даваме лош сигнал към Европа. Инвеститорите и банките там щели да си помислят, че щом слагаме таван от минимум 50%, това означава, че някоя банка се готви да предложи такава лихва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *