Тази нощ в 3 часа влиза в сила лятното часово време

Тази нощ в 3 часа влиза в сила лятното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред. Лятното часово време е система, изработена да „спестява“ от дневната светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Често се твърди, че първият предложил лятното часово време е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

От 1999 година лятното време започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – т.е до 3 часа астрономическо време.

Уикипедия
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *