Тази седмица бе голямо завръщане на Wall Street

Въпреки това седмицата отбелязва голямо завръщане на Wall Street – индексът Dow се качи за последните пет работни дни със 7%, или 787 пункта.
Причина за това стана успокояването на спекулациите за разпадане на еврозоната и подобрението на трудовия пазар в САЩ. Също така масовата разпродажба от предходните седмици вероятно изглежда прекалена на фона на отличните корпоративни резултати и не на последно място очертаващия се рекорден сезон на коледното пазаруване в САЩ.
След като регистрира най-големия седмичен подскок от три години насам и втория най-голям в историята си изобщо /измерено в пунктове/, Dow завърши на 12 019 пункта. Индексът Standard & Poor’s 500 замръзна на 1244 пункта, 7.4% седмичен ръст, а Nasdaq се покачи със 7.6% за седмицата, до 2626 пункта в петък.
Нагласата на инвеститорите за петъчния доклад за работните места се промени съществено в хода на деня. Първоначално данните за спад на безработицата от 9% до 8.6% събудиха позитивни очаквания. После обаче специалистите се запознаха по-обстойно с изследването на Бюрото по трудова статистика. Проблемите на трудовия пазар в САЩ остават нерешени. Резултатите му са посредствени.
Експерти на MarketWatch коментират също така, че все пак има свидетелство за икономическо развитие в САЩ – но голямата карта в момента е Европа. Ако Европа падне в рецесия, също и пазарът на САЩ ще бъде поразен. Коментира се също, че компаниите са склонни да връщат производството си в САЩ, изнесено десетилетие по-рано в евтините дестинации – но в Америка се сблъскват с проблема за липсата на квалифициран персонал.
Въпреки всички изказвани съмнения, цените на петрола се покачиха в петък, което говори, че инвеститорите не очакват спад в търсенето заради рецесия. Според Reuters обаче, това се дължи не на икономиката, а на геополитиката. Нарастващото напрежение между Запада и Иран може да съкрати доставките от важния член на ОПЕК. По тази причина американският лек суров WTI остана над 100 доларовата бариера с последна цена от 100.96 долара за барел, доставка януари. Брентът струва 109.94 долара за барел.
Статистиката сочи, че за седмицата брентът е поскъпнал с 3.3%, а тексаският петрол с 4.3%. Търгуваните обеми са били по-ниски от обичайното. Наблюдава се и силен ръст в цената на бензина. Според експертите, само силният долар и проблемите с дълга на еврозоната са ограничили поскъпването на основната търговска стока. А данните от трудовия пазар в САЩ са били неутрализирани от слабите резултати в китайската промишленост.
Златото завърши деня с повишение въпреки поскъпването на долара – традиционно то се търси повече в условията на геополитическа несигурност. 1751.3 долара за тройунция злато е цената, при която пазарът затвори в петък. Среброто струва 32.686 долара за тройунция, а медта около 7886 долара за метричен тон.
Доларовият индекс на Intercontinental Exchange завърши седмицата на 78.625 пункта, което е с 0.421% покачване в рамките на деня. Последният път, когато доларовият индекс – кошница от валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ – се вдигна над 80 пункта, беше 11 януари. Един долар купува 77.9875 йени, което е ръст от 0.36% за щатската валута за деня. Еврото купува 1.3391 долара, като единната валута загуби над половин процент вчера.
Австралийският долар се понижи, но остава на силния курс от 1.0215 щатски долара, докато канадският долар пострада снощи заради отчетен ръст на безработицата, до CAD 1.0195. Наблюдава се първото от месец насам седмично покачване на „ози“, което говори, че инвеститорите отново са тръгнали да гонят високите лихви; финансовият риск отслабва. Паундът тупна вчера с 0.6% надолу, до 1.5597 долара.
Спекулира се, че поредната среща на европейските лидери на 9 декември няма да може да направи нищо за овладяване на дълговата криза на континента. Говори се, че европейските страни могат да си помогнат, давайки 200 млрд. долара на Международния валутен фонд – но няма нищо по-конкретно по въпроса от слухове. Заради поевтиняването на японската валута обаче, актуалният курс е 104.4323 йени за едно евро.
Йената не се препоръчва за купуване в момента: финансовият министър Юн Азуми вчера отново обеща, че ще направи нужното, за да спре поскъпването на валутата на страната. Стана ясно, че между 28 октомври и 28 ноември Япония е продала на валутния пазар 9.09 трилиона йени – или 116.5 млрд. долара – за да обезцени валутата.
В Германия DAX завърши на 6081 пункта, което е 11% ръст за седмицата. От ноември 2008 г. витрината на германския бизнес не е виждала нещо подобно. За британския FTSE100 седмичният ръст е 7.47%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *