Тази страна скоро може да стане най-силната икономика в Латинска Америка

Има разместване в силите на Латинска Америка през тази година и Мексико се изкачва като победител. Не може да се каже, че мексиканската икономика процъфтява, но поне оцелява. А това е успех в година на тежки икономически моменти за региона, тъй като ниските цени на суровините и потъващите валути удариха Латинска Америка особено силно, предаде CNN.

Икономиката на Мексико расте, докато безработицата намалява. Това е точно обратното на ситуацията в Бразилия, която доскоро беше сочена като успешен пример в региона. Размерът, представянето и потенциалът на бразилската икономика надминаха всички останали около нея. Сега обаче икономиката на страната потъна в рецесия и бъдещата перспектива изглежда неясна.

Експерти предвиждат, че мексиканската икономика ще нарасне с около 2,5% тази година, класирайки се сред най-добре представилите се икономики. За сравнение – очакванията за бразилската икономика са тя да се свие с 3,3% през тази година.

Все още Бразилия е най-голямата икономика в Латинска Америка, а Мексико е втора. Разстоянието между тях обаче непрекъснато се стеснява. Много неща са на страната на Мексико в момента, които могат да ѝ помогнат да стане най-добрата латинска икономика.

Нивото на безработицата в страната е 4,3% и се движи надолу тази година. Успехът на пазара на труда се дължи отчасти на реформи, които бяха направени преди няколко години. Със законодателни изменения от 2012 г. бяха направени промени относно минималната работна заплата, правата на работещите жени и прозрачността на синдикатите.

Освен това, икономиката на Мексико е тясно свързана с американската, тъй като двете държави са големи търговски партньори. Същевременно Бразилия засили търговските си отношения с Китай през последното десетилетие. Когато китайската икономика отбеляза неочаквано забавяне, това се отрази и на потенциала за растеж на Бразилия.

Мексико може да е най-добрата икономическа сила в Латинска Америка, но и тя има сериозни проблеми за решаване. Остават големите въпроси за имиграцията, трафика на наркотици и избиването на дузини мексикански студенти миналата година.

Инвеститори оттеглят вложенията си както от Бразилия, така и от Мексико. Въпреки това, мексиканската икономика изглежда измества Бразилия от централното място в Латинска Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *