„Таймс“: Спасителните планове – безпрецедентен опит да се избегне крах

Спасителните планове за излизане от финансовата криза, оповестени в последните няколко дни от редица правителства в Европа и Азия, са широко коментирани от електронните издания на западните всекидневници.

Британската преса посреща одобрително общия европейски план за намиране на изход от кризата, както и плановете на други страни по света, възлизащи на трилиони долари. Според в. „Таймс“ става дума за безпрецедентни опити да се избегне крахът на международната финансова система. Те вече дават резултат и вчера борсовите индекси се покачиха. Изданието припомня, че Франция, Испания, Италия, Германия, Австрия, Финландия, Швеция, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Индия, Южна Корея, Япония и Катар бяха първите, които побързаха да оповестят взетите от тях мерки за гарантиране на банковите депозити и осигуряване платежоспособността на банките.

„Таймс“ допълва, че днес подробности по финансовия си план ще оповести и Белият дом. Очаква се президентът Буш да обяви, че ще използва 250 млрд. долара, за да повиши дела на държавата в девет от най-големите американски банки, което е част от опитите на правителството да стабилизира американската банкова система.

„Индипендънт“ пише, че датата 13 октомври 2008 г. трябва да бъде запомнена от британците, защото на нея беше взето решението някои от най-големите и най-престижни британски частни финансови институции да бъдат принудени да продадат голям дял от акциите си на държавата, за да се избегне пълен крах на британската финансова система. Когато реализира плана си, британското правителство ще се превърне в една от най-големите банки в света, допълва изданието и отбелязва, че това е най-интелигентният опит на правителството да преустанови „финансовата касапница“.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *