Тайната на гръцката схема

Гърция няма да напусне еврозоната, убеден е експерт на Deutsche Bank. Дори само фактът, че гръцкото правителство си позволява да се държи така нахално, показва, че изходът от ситуацията вече е ясен.

От седмици и месеци насам все се говори за скорошен държавен фалит на Гърция. Въпреки това страната досега успява да погаси вноските си към международните кредитори. Но не благодарение на растящи данъчни постъпления.

Гърция дължи оцеляването си главно на Европейската централна банка. „ЕЦБ снабдява гръцките търговски банки със спешни кредити. Те използват тези пари за закупуването на краткосрочни държавни облигации и това дава на Гърция отсрочка от няколко седмици“, казва анализаторът на Deutsche Bank Николаус Хайнен, цитиран от Deutsche Welle.

Общините, както и държавните предприятия в Гърция са задължени да превеждат наличните си пари в Централната банка. Гърция живее ден за ден. От юни до декември Гърция трябва да погаси задължения към международните кредитори в размер на 5,4 милиарда евро. Пари, с които гърците в момента не разполагат. Само за обслужването на лихвите и за подмяната на старите заеми с нови, гърците имат нужда от огромни средства. Парите обаче ще потекат само в замяна на прословутия списък с реформи, който премиерът Ципрас така и не успява да представи в желаната от Брюксел форма.

Ситуацията изглежда безизходна, но само на пръв поглед. Въпреки че не се очаква някакъв сензационен пробив по време на следващата среща на финансовите министри от еврозоната, Николаус Хайнен смята, че останалите 7,2 милиарда евро от втория помощен пакет ще бъдат изплатени в последната минута: „Европейските партньори ще постигнат съгласие, че Гърция все пак постига известен, макар и малък, напредък в реформите и ще отпуснат парите, за да гарантират стабилността на системата“, коментира той пред Deutsche Welle.

Според него ще бъде гласувана и още една трета помощна програма за Гърция: „Не бива да забравяме важното геостратегическо положение на Гърция в Европа. И европейците няма да изоставят Гърция“, казва експертът. Гърция е наясно с това, поради което гръцкото правителство се държи така нахално, за да прокара своите позиции. „Поведението на гръцкото правителство, макар и хаотично, е добър индикатор за това, че изгледите за оставането на Гърция в еврозоната не са чак толкова мрачни, колкото ни внушават медиите в последно време“, твърди Хайнен.

Това обаче не означава, че Гърция не може да се „подхлъзне“ към държавен фалит. „Управлението и администрацията на страната са толкова хаотични, че не може да се изключи възможността за временна неплатежоспособност“, казва Николаус Хайнен от Deutsche Bank. Подобна катастрофа обаче не трябва да доведе до излизането на Гърция от еврозоната. Експертът не очаква паника и сред инвеститорите. Все пак над 80 процента от гръцките държавни облигации са в ръцете на другите страни от еврозоната. Хайнен казва, че ЕЦБ ще стори всичко, за да предотврати евентални затруднения на европейските партньори на Гърция, ако страната временно спре да обслужва дълговете си. „Близко до ума е, че ЕЦБ ще разреши на емисионната банка на Гърция да снабдява търговските банки със свежи пари, за да помогнат на държавата да си набави краткосрочно рефинансиране“, казва той.

Затова Хайнен не вярва, че ще се стигне до пълен държавен банкрут с аржентински измерения, тоест до дългосрочна неплатежоспособност на Гърция. Според него има и друга причина за оставането на Гърция в еврозоната.

„Страните, които имат силна валута, трудно могат да я заменят с по-слаба. Ако драхмата бъде въведена в Гърция, тя няма да успее да се наложи над еврото“, убеден е експертът от Deutsche Bank. Оставането в еврозоната обаче не решава проблемите на Гърция: „Още дълго време Гърция ще си остане нестабилна държава с нездрава фискална политика и високи политически рискове, които ще тормозят европейските ѝ партньори“, допълва Николаус Хайнен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *