Тайни революции по футболно време

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ще бъде ли „приспано“ вниманието на петела?

Пенсиите във Франция са застрашени. Осигуряването е с милиарден дефицит и изисква спешни мерки. Правителството на Никола Саркози има идеи за преустройство на системата. Има ли обаче воля за непопулярни мерки?

Мирис на революция се носи във въздуха. Синдикатите са обявили протести срещу предвидената пенсионна реформа. Ситуацията е нажежена: месечните пенсионно-осигурителни вноски във Франция би трябвало да се увеличат с 3,8% и то незабавно! Пенсионното осигуряване е с двуцифрен дефицит в милиарди. Правителството трябва да действа спешно, то обаче прави странни анонси: нивото на пенсиите нямало да намалява, а и месечните осигурителни вноски трябвало да останат по възможност непроменени.

Квадратурата на кръга…
Очевидно е, че най-важната реформа в мандата на сегашните управляващи,иска да измери квадратурата на кръга, още повече, че се търси и консенсус със социалните партньори. Работодателите се опасяват от нови финансови тежести, които допълнително да намалят конкурентноспособността им, а синдикатите са уплашени, че „свещената крава“ – пенсионирането на 60-годишна възраст – може да падне жертва на реформата. Синдикален деец казва:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Парите в общия казан намаляват от години
„Между редовете прозира желанието да се увеличи пенсионната възраст. От наша гледна точка това е най-несправедливата от всички възможни мерки, защото наказани ще бъдат всички, които са навлезли в професионалния живот на ранна възраст, както и онези, които са безработни към момента, в който имат право да излязат в пенсия.“
Край на ранното пенсиониране
Според представения правителствен проект удължаването на трудовия стаж е една от основните мерки за санирането на пенсионната каса. Друг важен негов елемент е въвеждането на данък за високите приходи от капитали. Ерик Обин от мощното синдикално обединение CGT казва:
„Този данък за богатите има чисто символична стойност и само ограничено действие. Той не може да гарантира финансовото обезпечение на пенсионното осигуряване. В дългосрочен план ние отиваме към намаляване на пенсионното ниво.“
Социалистите играят на опозиция
Говорителят на социалистите Беноа Амон – обратно – одобрява плановете за новия данък върху капиталовите приходи:
„Най-сетне правителството постави под въпрос най-голямата несправедливост на собствената си политика: фактът, че в кризисни времена всички затягат коланите, с изключение на богатите.“
Намирането на консенсус за пенсионната реформа ще бъде изключително трудно. Според социалистката Мартин Обри, правителството може би ще се опита да прокара новия закон по време на световното първенство по футбол, така че хората да нямат време да реагират.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *