Тайпе 101 отстъпва титлата “Най-високата сграда в света“ на Дубай тауър

Тайпе 101 ще предаде днес титлата “Най-високата сграда в света“ на Дубай тауър. Собствениците на небостъргача обаче информираха преди седмица, че все още предвиждат светло бъдеще за тайванската забележителност, предаде ДПА.
“Ние гледаме на това (загубата на титлата) спокойно, тъй като е естествено да има по-високи сгради“, посочи говорителят на Тайпе 101 Майкъл Лю.
“Тайпе 101 е забележителност на Тайван и все още е известна в Азия, затова ще продължаваме да подобряваме операциите си и ще се опитаме да счупим други рекорди“, отбеляза Лю в телефонен разговор.
“Целите ни за 2010 г. включват превръщането на Тайпе 101 в най-високата зелена сграда в света, която ще отговоря на всички изисквания за енергийна ефективност, ще отича печалби и ще привлича повече туристи“, допълни той. През 2009 г. 80 процента от офис пространството в сградата било дадено под наем, а 1,2 милиона туристи са я посетили.
“През 2010 г. очакваме да дадем под наем 100 процента от офис пространството, както и постепенен растеж на посетителите, тъй като през следващата година по-голям брой китайски туристи ще посетят Тайван“, изтъкна Лю. Открита през 2004 година, Тайпе 101 е висока 508 метра и има 101 етажа над земята и пет под земята.
Тайпе 101 държи три световни рекорда, присъдени от Съвета за високите сгради: най-висока до върха на структурата, най-висока до покрива и най-висока до последния обитаем етаж, пише БТА.
Очаква се обаче днес сградата да загуби титлата “Най-висока сграда в света, тъй като в Обединените арабски емирства ще бъде открита Дубай тауър.
Вицепрезидентът и премиер на Дубай шейх Мохамад бен Рашид ал Мактум по план ще открие сградата, която според някои оценки е висока 800 м, но точната височина все още се пази в тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *