Такис Филипополис: Покажете, че България не е само Слънчев бряг

Такис Филипополис е вицепрезидент на Kuonis Group – третия по големина европейски туроператор. На родния пазар си партнира с компанията „Аполо“, която държи скандинавския пазар у нас. Познава туристическия сектор в България от 30 години. Какъв е моделът за успешен туризъм и какво трябва да промени България, за да се превърнем в световна туристическа дестинация, попитахме г-н Филипополис.

– Познавате отлично родния туристически сектор. Какво се промени за последните 30 години?

– Преди 30 г. скандинавските туристи имаха интерес към почивки в България, но тогава вие не разполагахте с достатъчно хотели. Въпреки че всяка година увеличавахме броя на туристите, капацитетът на курортите ви беше ограничен. През последните 10 г. всяка година ние увеличаваме броя на почиващите в морските ви комплекси скандинавски туристи, изключение правят само последните 2 години. Въпреки че водим всяко лято между 50 000 и 65 000 туристи, отчитаме лек спад от 5-6%, което в момента не е фатално, но не бива да се превръща в постоянна тенденция. Спадът се дължи на развитието на сектора в нови страни за скандинавския пазар като Хърватска и Турция и традиционните такива – Гърция и Испания, които отчитат ръст. През последните 2 г. цените на хотелите в България се увеличават. Тенденцията се дължи и на големия интерес от страна на руските туристи, които водеха до голяма заетост на хотелите ви. В същото време Турция цените падат и заради обезценяването на турската лира, строят се много нови хотели.

– Върху какво трябва да акцентираме, за да си върнем тези туристи и да спечелим нови?

– Добрата новина е, че през последните 3-4 г. се подобрява обслужването. Хотелите става все по-добри, реновират се. Персоналът вече говори езици. Докато преди трудно се намираше някой, който да говори английски, сега всички го знаят. Клиентите ни са по-доволни от преди, а оплакванията намаляха. Голяма част от хората се връщат обратно година след година, което е изключително важно за бизнес като туризма. Цените на допълнителните услуги извън хотела – ресторанти, шопинг, барове – все още са сравнително ниски в сравнение с други страни. Но мнозинството от хората, които почиват във вашите курорти, си купуват „ол инклузив“ пакети. Така че не се интересуват от цените на тези допълнителни услуги. За тях е важно времето. Скандинавците търсят основно слънце и море по време на своята почивка. По-голяма част от тях идват в Слънчев бряг. А лошото е, че този курорт вече не е семейна дестинация. Тук е подходящо за млади хора, защото дори в ниския сезон в три часа сутринта е шумно, има музика, караоке барове и безкрайни партита. Така че прогонихме семействата оттук. Затова ние като туроператори преместихме голяма част от своите клиенти към Несебър, Созопол, Обзор, за да продадем семейни почивки. И там ситуацията е значително по-добра, което ни позволи и да запазим броя на туристите, които идват в България. Слънчев бряг все още е най-известната дестинация. Така че трябва да се направи нещо. Или да се затварят баровете със силна музика след 1 часа през нощта, или заведенията да бъдат изнесени на специално място, далеч от хотелите. Защото пияните 16-17-годишни деца по улиците, които се наливат с евтин алкохол, не водят до добра репутация на курорта и дестинацията. Отивате на вечеря в семеен ресторант, а до него – порно клуб. Ние сме виждали какво се случва с подобни дестинации, като Ибиса в Испания, Агия Напа в Кипър и гръцкия Закинтос – те просто престават да съществуват като курорти заради партитата на тези млади хора. И те промениха профила си, обръщайки се отново към семейните туристи. Това трябва да направите и вие в Слънчев бряг. Трябва да обединят усилията си ресторантьори и хотелиери и да измислят общо решение.

– Според статистиката кои скандинавски туристи най-много харесват България и какви са приходите за страната от тези 55-60 000 посетители годишно?

– Приходите са около 80 млн. евро, или средно по 1600 евро на туристи. Най-много са туристите от Норвегия, следват Швеция, Дания и Финландия. Броят им може да бъде значително по-голям. Проблемът обаче е, че през последните 20 години липсва каквато и да е реклама и маркетинг стратегия на страната ви в Скандинавския регион. Преди две седмици за първи път стартира подобна миникампания за реклама, при това само в Швеция. Такава реклама за тези пазари обаче вече е закъсняла. Защото в Скандинавските страни, за разлика от българския пазар, морски ваканции се резервират до февруари-март. Очевидно не се знае как се работи на този пазар. Скандинавците са от тези туристи, които резервират рано. Затова и тогава е периодът за реклама. Страни като Турция и Хърватска дават много пари в този период, веднага след Коледа, до края на март. Те инвестират във вестникарски публикации, тв спотове и, естествено, в социалните медии. 75% от резервациите на нашия пазар се случват през страниците ни в социалните медии. Трябва да имате своя стратегия за този пазар. Той е голям и стабилен. Норвежците са и от този тип туристи, които харчат много пари извън предварително купените пакети, те са и по-богати. Финландците също. Никой не ви промотира в тези страни като дестинации, освен нас като туроператор. Все още се знае твърде малко за България. И това трябва да е задача на вашата държава – да покаже, че България не е само Слънчев бряг, а има и културни забележителности, уникалните ви манастири, прекрасни градчета и така нататък. Сред семействата са много популярни обиколните турове за ден-два, за да се видят забележителностите и да се придобие по-пълна представа за страната.

– Към какви допълнителни екскурзии и продукти, освен към морска ваканция, имат интерес тези туристи?

– Основно те идват тук заради слънцето и морето. Но се интересуват и от културни обиколки и традиционни обичаи, храни и напитки или селски туризъм. Напоследък има интерес и към пешеходни турове. България има много вкусна традиционна кухня. Но това не се използва в хотелите и ресторантите, където се сервира „ол инклузив“ бърза храна. Затова ние говорим с хотелите да предлагат и местна храна и вкусове на шведските маси. Това трябва да се промени. Да се предлагат повече обиколни турове с атракции и забележителности. Както и различни спортове. Скандинавците ходят на фитнес, бягат, катерят се, ходят на аеробика или карат колело минимум 3 пъти седмично. И искат да имат възможност да го правят и по време на ваканцията си.

– В хотели или апартаментни комплекси предпочитат да почиват този тип турисити?

– Допреди няколко години 70% от скандинавците държаха да отсядат в апартаментни комплекси. Сега вече тенденцията е различна. Поне половината избират хотели. По-евтино им е да платят за „ол инклузив“ пакет, отколкото да готвят. Все пак почивката не предполага да готвиш постоянно. А и качеството на хотелите вече е значително по-високо. Трябва да продължите с подобряване на обслужването. Преди години продавахме основно апартаментни хотели 3 звезди, сега най-много се търсят 4-звездни хотели. Хората търсят все повече услуги и добавени продукти. Докато преди 5 години на мода бяха спа центровете, сега стига и просто предлагане на масаж и сауна. Много е важно и наличието на безжичен нет. От децата до родителите, всеки вече има мобилно устройство. Вече се търсят дори курорти с интернет на плажа. Туризмът у вас се разви без програма. Просто всеки започна да строи хотели. Преди 30 години в Слънчев бряг нямаше почти нищо, а след време за 2-3 години се презастрои. Но ако отидете до Несебър например, атмосферата е друга. Туризмът е много важен както за България, така и за останалите страни в Балканския регион. И правителствата трябва да разберат, че е задължително да има министрество на туризма или генерален секретар на туризма, въобще човек, който да отговаря единствено за сектора. Неговата единствена задача трябва да е да мисли как да направи страната ви по-популярна дестинация, да промотира и рекламира, как да подобри обслужването и качеството на хотелите, да дава идеи и възможности как да се строят хотелите, които да не приличат на тези огромни жилищни блокове, които имаме сега в Слънчев бряг. Имате нужда и от добър интернет сайт на страната ви като дестинация. На Балканите вече няма индустрия, можем да разчитаме единствено на туризма и земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *