Таксата за искане на кредит остава

Таксата за разглеждане на искане за кредит остава и се появи идея премахването на тази за предсрочно погасяване на ипотеки да важи и за т.нар. стари кредити. Това са двете промени, случили се по време на второто четене на предложенията за изменение на Закона за потребителския кредит (ЗПК), които ще въведат новости при определяне на лихвата, при предсрочното погасяване и при общата цена за жилищни кредити. Те бяха приети на второ четене в Комисията по бюджет и финанси в края на миналата седмица.

Първото четене мина на 6 февруари и още тогава представители на комисията посочиха, че ще бъдат необходими поне две-три седмици, за да се дообсъдят предложенията за промени между двете страни – авторите на законопроекта и банковия сектор. При първото четене на промените позициите им, и особено тази на БНБ, бяха различни.

Прието

Основните промени в ЗПК въвеждат отпадане на таксите и комисионите за действия, одобрение, усвояване и за управление на кредит. В тази част вносителите на измененията – основно Йордан Цонев, председател на комисията и депутат от ДПС, и червеният депутат Румен Гечев са направили отстъпка от позицията си, че „за таксите няма да отстъпим“. Таксата за разглеждане на документи за кандидатстване за кредит остава. Според Йордан Цонев тази такса остава, защото покрива действителни разходи на банките.

Ценообразуването на лихвите по кредити ще става на база плаващ компонент, който е пазарен индекс – Libor, Euribor, Sofibor, или комбинация от тях и/или индикатори, публикувани от БНБ и Националния статистически институт плюс фиксирана надбавка, която банката няма да има право да променя без съгласието на клиента по време на целия срок на договора.

Друга съществена промяна е свързана с обезпечаването на жилищен заем, като кредитополучателите ще могат да избират между два варианта. В единия случай банката ще трябва да предлага заем, при който обезпечението е само до размера на кредитирания имот и при евентуално необслужване на заема тя ще се удовлетворява само с прибирането на имота. В този случай лихвата ще бъде по-висока.

В другия случай ще е както в момента, като при необслужване на заема клиентът ще продължава да го изплаща и след като банката е продала имота, до погасяване на пълния размер на кредита. В този случай лихвата ще бъде по-ниска. Кредитополучателят ще може сам да избира между двата варианта.

Такса предсрочно погасяване

Според приетия на второ четене в комисията законопроект такса за предсрочно погасяване на ипотека ще се начислява само ако това се прави през първата година от срока на заема, и тя ще бъде 1%. Именно около тази такса се е заформило ново предложение – промените в закона да важат и за стари договори, сключени преди приемането на промените в ЗПК.

Според в. „Сега“ ще се обмисля до последно дали да се допусне предоговаряне на условията по вече взети заеми. Според изданието Румен Гечев допуска като възможно по отношение на таксата за предсрочно погасяване да се позволи предоговаряне и на старите договори. По думите му „в голяма част от съществуващите договори за жилищни ипотечни кредити няма изрично уредени текстове за дължими неустойки при предсрочното им погасяване. Тоест за тях новият закон на практика ще важи.
Обмисляме дали това да не важи и за стари договори с изрично включени клаузи за неустойки. В този случай те ще трябва да бъдат предоговорени“.

Досега не се е случвало да се прилага закон с обратно действие. От БНБ са посочили, че ако се приеме такова решение, страната може да стане обект на наблюдение от Европейския комитет за системен риск. Окончателното приемане на промените в ЗПК в пленарната зала е предвидено за 25 март, вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *