Таксиметрови шофьори плашат с протест, ако Uber не бъде забранен

Таксиметрови шофьори заплашват с протести, ако мобилното приложение за повикване на такси Uber не бъде забранено. Това се разбира от писмо до медиите на една от големите браншови организации „Съюз такси“.

Според тях Uber извършва нерегламентирана таксиметрова дейност и нелоялна конкуренция, като не издава необходимите за подобни услуги разрешителни и документи за своите шофьори.

В откритото писмо на „Съюз такси“ се посочва, че Uber не отговаря на регулациите за таксиметров превозвач и нарушава българското законодателство, създавайки нелоялна конкуренция. Документът е адресиран основно до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с която е поддържана кореспонденция от средата на декември миналата година. „Съюз такси“ атакува и едно от другите две български мобилни приложения – TaxiStars. Според секторната организация софтуерната компания е нерегистриран превозвач, но няма достатъчно доказателства, за да докаже това. Те смятат, че всичко е законосъобразно без факта, че TaxiStars се ползва и от таксиметрови шофьори на превозвачи, които не са сключили договори за ползване на корпоративно ниво.

Американската компания навлезе на българския пазар през декември миналата година, като в момента предлага услуги основно в София с услугата си UberX. Uber реално е мобилно приложение, налично за най-популярните платформи – Android, iOS и Windows Phone, с което предлага на хора със своите лични автомобили да превозват други потребители на програмата срещу заплащане.

Гледната точка на Uber е, че според тях те предлагат мобилна платформа за споделени превози. Но реално компанията избира кои могат да стават шофьори и да предлагат подобен тип услуга, напомня „Капитал Daily“, което я поставя доста близо до таксиметровите оператори. В България всички таксиметрови дружества, за да работят като такива, трябва да получат лиценз от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към транспортното министерство. Водачите пък трябва да разполагат със специално удостоверение и да са преминали тест, че са психологически годни за тази работа. През подобен тест шофьорите на Uber не преминават.

В същото време в България не е разрешено превозването на пътници срещу заплащане без нужните регистрации. Автомобилната администрация пък не може да контролира леки коли, които не са таксита. Тоест за да се провери кола, инспекторите трябва да действат съвместно с КАТ, освен това свидетели трябва да потвърдят, че превозът е срещу заплащане. При доказване санкцията е шест месеца наказателен паркинг за автомобила и 1500 лв. глоба за водача, като актовете могат да се обжалват в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *