ТБ „Виктория“ може да стане виртуална банка

Обявената за продан ТБ „Виктория“ може да заработи като първата виртуална банка у нас, през която да се осъществяват мобилни разплащания и операции. Това влизало в плановете на част от кандидатите за финансовата институция.

 

 

Дъщерната банка на затворената КТБ може да се превърне и в инвестиционно звено, твърдят запознати. Третият вариант е да се влее в друга банка, базирана у нас. Поне такива са неофициално заявените намерения на три трезора, които подадоха оферти за „Виктория“.

На 16 септември изтече срокът за писмата за интерес. В понеделник стана ясно, че кандидатите са 8. Това са консорциумите между „Лев Инс“ и „Керблер холдинг“ и между „Хансон холдинг“ и „Еврофинанс“. Самостоятелно играят египетският „Загхлул холдинг“, БТК, Инвестбанк, Българо-американска кредитна банка, Търговска банка Д и „Транзакт юръп холдингс“.

Последната компания наскоро купи небанковата финансова институция „Ти Би Ай кредит“. Кандидатът от Египет е компанията, която инвестира в имоти. Всъщност наддаването е за лиценза на „Виктория“, тъй като банката няма клонова мрежа. Репутацията на заявителя, финансовата му стабилност, спазване на надзорните изисквания, чисто досие откъм сигнали за пране на пари или финансиране на тероризъм, отсъствие на офшорна собственост, са основните критерии, по които ще се отсяват кандидатите, информира 24 часа.

Най-големият минус пред потенциалния купувач е това, че трябва да покрие дълга на „Виктория“ към КТБ от 87 млн. лв. Според резултатите от прегледа на активите собственият капитал на „Виктория“ е 33 млн. лв., а активите са 138 млн. лв.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *