Тегобите на руските милионери

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Руските милионери не се доверяват на държавата си

Когато руските бизнесмени говорят за страната си, това обикновено не звучи много ласкаво. А както показва едно ново изследване, две трети от руските милионери не желаят децата им да продължат семейния бизнес в Русия.

 

 
Въпросното изследване е на финансовата групировка UBS и Cаmpden Research и е проведено сред собственици на фирми с годишен оборот от над 100 милиона долара и състояние в рамките на 100 до 500 милиона долара. Още отсега 84% от въпросните предприемачи предпочитат да трупат парите си извън Русия – най-вече в Кипър, в Швейцария или на Вирджинските острови. И то не за да укриват данъци, както подчертават руснаците, а за да опазят капитала си от претенциите на корумпирани държавни служители. Фирмените босове се оплакват най-много от бюрокрацията и свързаната с нея корупция.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Странят от лукса
Върховната цел: да не се набиват на очи
Националният комитет за борба срещу корупцията предполага, че подкупите варират между 240 и 300 милиарда долара годишно, което представлява една пета от брутния вътрешен продукт на страната. В световната класация на Трансперънси интернешънъл за 2009 година Русия си поделя 146-то място с Украйна и Кения.
Поради произвола на държавните служители, предприемачите в Русия се опитват да не привличат по никакъв начин вниманието на държавата към себе си и не мислят за излизане на борсата – сочи още проучването. По същата причина богаташите гледат да не се набиват на очи с прекалени демонстрации на лукс и заможност. Само двама от анкетираните 25 милионери притежават яхта, колекция от скъпи часовници или произведения на изкуството. Половината от богаташите заявяват, че не притежават луксозни вещи.
За всеки случай вече купуват имоти в чужбина…
Очевидно случаят с Ходорковски и разбиването на неговия концерн Юкос през 2003 г. е стреснало силно бизнесмените в Русия. Бившият руски министър на икономиката Евгений Ясин, който е ректор на Висшето икономическо училище в Москва, казва: „Крайно време е политиката да се оттегли от икономиката и да остави предприемачите на спокойствие.“
Шефовете на руските фирми обаче очевидно не се надяват на подобно нещо. Близо половината от анкетираните са готови да продадат фирмата си, ако получат за нея добра цена. Твърдят, че нямат намерение да се заселват в чужбина. Засега изпращат децата си да учат в чуждестранни университети и за всеки случай купуват недвижими имоти.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *