Тези 10 града са новите финансови столици на света

Едва ли е изненада за някого, че списъкът на най-големите финансови центрове в света включва някои от стожерите в сферата, като Ню Йорк, Лондон и Токио. Те са на върха на всички класации от десетилетия.

Има обаче и дузина претенденти в развиващия се свят, които дават достъп на международни инвеститори до някои от най-бързо разрастващите се финансови пазари. Част от тях са градове в Източна Азия, Близкия Изток и Африка.

Изданието Business Insider сравни глобалния индекс на финансовите центрове за 2015 г. спрямо този отпреди 5 години, за да разбере кои хъбове напредват в класацията с най-бърз темп. Вижте ги:

10. Алмати
Най-големият град в Казахстан се изкачва с цели девет позиции от 2009 г. насам. Алмати изпреварва столици като Москва и Варшава.

9. Банкок
Столицата на Тайланд се издига с 11 места спрямо 2010 г., въпреки че пое удар през неотдавнашната политическа нестабилност в страната.

8. Куала Лумпур
С 13 позиции по-нагоре от 2010 г. столицата на Малайзия заема все по-значимо място като азиатски финансов център.

7. Доха
Столицата на Катар се изкачва с 16 места в класирането през последните 5 години. В момента е вторият по важност център за сектора в Близкия Изток.

6. Панама
Уникалното местоположение на Панама за корабоплаването между Атлантическия и Тихия океан подпомогна финансовия ѝ бум. Градът отчита бърз растеж и изкачване с 13 позиции от 2013 година насам.

5. Казабланка
Този марокански град се изкачва с цели 20 места, откакто се включи в индекса през 2014 г. Градът се подобри повече от който и да е друг хъб в Близкия Изток и Северна Африка през тази година.

4. Сеул
Столицата на Южна Корея настига конкурентите си в разрастващия се финансов пазар в Източна Азия. Сеул се качва с 21 позиции от 2010 г. По отношение на банкирането градът е класиран на пето място в света.

3. Йоханесбург
Южноафриканският град се изкачи от 54-то място до 32-ро място в индекса от 2010 г. Това е най-високо класираният център в Субсахарска Африка.

2. Истанбул
Въпреки променливите политически и икономически условия в Турция, столицата ѝ заема първото място в категориите Източна Европа и Централна Азия. Южната ни съседка се изкачва с 30 позиции спрямо 2010 година.

1. Рияд
Столицата на Саудитска Арабия до момента е най-подобрилият се финансов център от списъка. Градът се покачва с изумителните 55 позиции спрямо 2010 г. Рияд се подготвя да отвори финансовите си пазари за чужденци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *