Тези 20 европейски университета подготвят най-добрите компютърни специалисти

С развитието на компютърните технологии търсенето на кадри в сферата се увеличава, а интересът към изучаването на компютърни науки е по-голям от всякога.

Изданието BusinessInsider изготви списък на най-добрите европейски колежи за компютърни науки и информационни системи, базиран на класацията за качеството на университетите по света – QS World University Rankings.

Класирането се основава на репутацията на въпросните институции пред учени и служители, както и броя на цитирането на проучвания, които училището получава за страница.

Ето и как са подредени 20-те европейски първенци при университетите, в които ще получите много добро образование в сферата на компютърните технологии:

20. Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен (Ludwig-Maximilians-Universität)

Това е един от най-старите университети в Германия и е поставен под номер 20 в Европа за компютърни науки. Някои от завършилите учебното заведение са започнали работа в швейцарските офиси на Google.

19. Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science)

Дори няма нужда да учите компютърни науки в това училище, за да навлезете в света на технологиите. Бившият изпълнителен директор и съосновател на приложението за таксита Hailo Джей Брегман е магистър по комуникации.

18. Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ (Lomonosov Moscow State University)

Това е най-доброто място за изучаване на компютърни науки в Русия и е единственото руско учебно заведение, успяло да влезе в класацията на QS за първите 20 университета.

17. Кралския технологичен институт в Швеция (KTH Royal Institute of Technology)

Университетът се слави с някои известни възпитаници в областта на технологията. Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек е учил тук, както и основателите на SoundCloud Александър Люнг и Ерик Валфорс.

16. Института за технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology – KIT)

Първият имейл в Германия е бил получен именно в този университет през август 1984 г. Учебното заведение е отличено като третото най-добро в Германия за компютърни науки.

15. Кингс Колидж (King's College London)

Макар училището да е известно с възпитаниците си по литература, съоснователят на Foursquare Навийн Салвадурай е учил в него в продължение на пет месеца.

14. Ку Леувен (KU Leuven)

Това е най-добрият белгийски университет за компютърни науки и единственият отличен в топ 20 на QS World University Rankings.

13. Университета Хумболт в Берлин (Humboldt-Universität zu Berlin)

Това е вторият най-добър немски университет за изучаване на компютърни науки. Основателите на Марксистката теория Карл Маркс и Фридрих Енгелс са били възпитаници на това учебно заведение.

12. Висшата нормална школа (Ecole Normale Supérieure)

Това е най-добрият френски университет за компютърни науки. Въвеждането на по-висше образование извън рамките на обществената университетска система е било възприето по време на Френската революция.

11. Делфтския технически университет (Delft University of Technology)

Това е най-добрият университет за компютърни науки в Холандия. Дори е още по-добър за инженерство, като в това отношение е шестият в Европа. Университетът е проектирал собствен хуманоиден робот и състезателна кола, захранвана от слънцето.

10. Манчестърския университет (University of Manchester)

Това е най-добрият университет за компютърни науки в северната част на Великобритания. Изпълнителният директор на Skyscanner Гарет Уилиамс е учил математика и информатика и се е запознал със съоснователите на сайта тук.

9. Politecnico di Milano

Първият европейски център за електронни изчисления е открит в Politecnico di Milano през 1954 г. Сега това е най-доброто място за изучаване на компютърни науки в Италия.

8. Техническия университет в Мюнхен (Technische Universität München)

Това е най-доброто място за учене в Германия, ако искате да се занимавате с компютърни науки. Изследователският университет разполага с кампуси в Мюнхен, Гархинг и Фрайзинг-Вайенщефан.

7. Федералната политехническа школа в Лозана (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne)

Това е вторият най-добър швейцарски университет за компютърни науки. Родното място на Архимедската клетва – етичен код за практиката на инженери и техници, подобна на Хипократовата клетва при медиците.

6. Юнивърсити колидж Лондон (University College London)

Юнивърсити колидж Лондон е класиран на шесто място в Европа и е пети във Великобритания за компютърни науки. Като оставим технологиите настрана, най-известният възпитаник на учебното заведение е Махатма Ганди.

5. Импириъл колидж Лондон (Imperial College London)

Това е един от първите три най-добри английски университети за компютърни науки. Писателят на научна фантастика Х.Г. Уелс е възпитаник на учебното заведение.

4. Единбургския университет (University of Edinburgh)

Това е отличникът при шотландските учебни заведения за компютърни науки и е третото най-добро във Великобритания. Градът има един от най-големите стартъп клъстъри извън Лондон.

3. ETH Zurich

Най-добрият университет за компютърни науки в Швейцария и континентална Европа. Най-известният възпитаник на учебното заведение е теоретичният физик Алберт Айнщайн.

2. Кеймбридж (Cambridge)

Клъстерът на хардуерни и софтуерни компании, базирани в Кеймбридж, наричан „Silicon Fen“, дължи успеха си на научния и инженерния талант, който излиза от университета.

1.Оксфорд (Oxford)

Това е най-добрият университет за компютърни науки във Великобритания и Европа. Google Ventures инвестира в акселератор, основан на кампуса, и придоби два стартъпа за изкуствен интелект, произлизащи от университета – Dark Blue Labs и Vision Factory, през Deepmind.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *