„Теленор“ отчете малък ръст на приходите

„Теленор България“ отчете растеж от 2% на приходите си за първото тримесечие до 159 млн. лв. В същото време абонатите са намалели със 111 000 за периода спрямо миналата година до 3.318 млн. От компанията отбелязват, че това се дължи предимно на свиване на предплатените услуги на телекома.

Телекомът отчита повишение от 1% на годишна база на приходите от мобилни такси и услуги на годишна база. В същото време печалбата пред данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е нараснала с 3% благодарение на по-високите приходи от абонатите на договор, съобщиха от оператора.

Ключовият показател за средни приходи на потребител (ARPU) се покачва с 6% спрямо миналата година до 12.9 лв. месечно. Причината са по-високите приходи от абонати на договор.

„Теленор“ продължава да бъде единственият от трите големи оператора, който разчита основно на приходите си от мобилни услуги. Общо от абонаментни такси и трафик компанията отбелязва приходи от 118 млн. лв спрямо 117 млн. през същия период на 2016 г.

Така и вторият най-голям български телеком по клиенти отчете повишение на приходите си. Преди седмица „Мобилтел“ обяви, че оборотът му за първото тримесечие на 2017 г. е нараснал с 6.7% до 103.5 млн. евро, като отбелязва пето поредно тримесечие на подобрение. В същото време операторът отчита спад на EBITDA от 16% до 28.2 млн. евро. Средният приход от абонат (ARPU) е останал почти непроменен: 5.3 евро, като нараства с 0.2%.

По-пълна картина за сектора ще може да бъде получена на 9 май, когато третият голям телеком – БТК ще обяви резултатите си за първото тримесечие.

Резултатите на цялата група

Приходите на цялата компания майка Telenor Group отбелязват спад с 3% до 30.46 млрд. норвежки крони (3.2 млрд. евро). Има минимално увеличение на приходите от мобилни услуги и трафик с 1%. ЕBITDA е намаляла с 1% до 11.5 млрд. крони (654.5 млн. eвро).

Общият брой на абонатите на групата се вдига с 2 млн. души до 172 млн. Основното увеличение идва от Бангладеш, където клиентите са нараснали с 1.9 млн., както и от Пакистан, където ръстът е от 600 хил. души. Техният растеж обаче е придружен от спад в абонатите в други страни, сред които и България.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *