Тенчо Попов: Държавата използва цялата репресия срещу мен

Това заяви по БТВ бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, подсъдим за подкуп на следовател.

„Отидох на срещата с него, защото той първо я поиска и аз не знаех за какво. После той поиска нова среща, на която приложи заплахи. Не искам да цитирам думите му, твърде нецензурни са, но към Николай Цонев приложи много тежки заплахи, за това какво щяло да му се случи”, разказа той.

130 млн. лева за оборудване на АЕЦ “Белене” са изчезнали по времето на тройната коалиция, алармира още Тенчо Попов. Той разказа, че малко след падането на кабинета „Станишев“ изпратил докладна до премиера Бойко Борисов и отишъл лично в кабинета му, за да го запознае с далаверата. Борисов бил потресен от изнесените факти и наредил сигналът да отиде при главния прокурор незабавно.
„Тези разходи не са осчетоводени и за тях няма никакви документи“, каза Попов.
По думите му, бордът на БЕХ отказал да приеме доклада и да му даде гласност.
Тенчо Попов коментира, че не изключва възможността именно този доклад да е причина по-късно да го замесят с делото за подкуп.

Според Попов делото срещу него, Цонев и Сантиров е съчинено, за да има обвиняем министър и обвиняем съдия. „Петър Сантиров изобщо не са се познавали с Цонев, затова са ме набъркали мене, за да направя връзката между двамата”, каза той. И допълни: „Това е дело на болни мозъци.
След проверката, от инспектората си измиха ръцете, като казаха, че съм оказал съпротива при ареста. В МВР обаче имат запис със звук. Никой от полицаите не се легитимира и аз реших, че има нападение, допълни Попов.
Той заяви, че няма смисъл да съди България в Страсбург, защото: „Данъкоплатците ще платят, няма смисъл”.
„Държавата използва цялата репресия срещу мен – начина на арест, това дело зачерта целия ми живот, омерзен съм. Комисията „Кушлев” запорира цялото ми имущество, защото не сме имали доходи заради липсата на декларации, а тези декларации са представени”, твърди обвиняемият.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *