Тереза Мей не бива да разчита на големи отстъпки

Тереза Мей в ролята на британски премиер участва за първи път в среща на високо равнище на ЕС. На нея  Мей е представила пред останалите лидери от евросъюза вижданията си за начина, по който Великобритания смята да излезе от ЕС. Но така или иначе  около този процес има много въпросителни, защото все още не е задействана клаузата за Брекзита. Мей категорично заяви, че втори референдум няма да има и потвърди, че клаузата е малко вероятно да бъде задействана по-рано от края на май 2017 година.
Каокто Обединеното кралство, така и ЕС имат интерес да продължим да работим в тясна връзка, каза в заключения Тереза Мей, но веднага срещна съпротива. Френският президент Франсоа Оланд настоя, че ЕС не бива да отстъпва от основни свои ценности, само за да не изгуби Великобритания като свой бъдещ съюзник. Трябва да го заявя съвсем твърдо: Госпожа Тереза Мей иска Брекзит? Преговорите ще са трудни, каза Оланд.
Канцлерът Ангела Меркел също каза, че на практика пътят ще е много тежък, че и тя, и други лидери чакат Великобритания да ги уведоми, че напуска съюза.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че докато няма официално уведомление от страна на Лондон, няма да се провеждат и преговори. Той добави, че би бил най-щастливият човек, ако Брекзитът стане обратим. „Но решението за това дали е обратим, или не, е в ръцете на самите британци“, каза Туск. Той отрече предположенията, че тя ще се сблъска с враждебност и заяви, че преговорите ще останат доброжелателни.

Сътрудник на Мей каза за срещата, че посланието към Лондон е било съвсем ясно: няма да има преговори, преди официално да бъде задействана клаузата за излизане от ЕС, както и че ако Лондон иска прекалено много отстъпки по време на преговорите за излизане от съюза, ще се сблъска с твърд и неотстъпчив ЕС, предаде Асошиейтед прес. И дотук свърши дебатът за излизането на Великобритания след Брекзита и участниците в срещата се разделиха с темата с известно облекчение. За смета на това бързо се прехвърлиха на постоянният заподозрян – Русия и възможностите за налагането на допълнителни санкции заради действията на федерацията в Сирия.

Участниците в срещата се обединиха и в надеждата, че единствената пречка – твърдоглавата и горда белгийска провинция Валония ще склони глава и ще изкара пръта от колелата на каруцата, натоварени със сладки приказки и розово бъдеще от споразумението между ЕС и Канада, което може да бъде подписано още днес. В тези часове дори канадският премиер Трюдо вероятно вече лети над океана и проверява дали не е засъхнало мастилото в писалката му…

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *