Тереза Мей: Няма да има шоков Брекзит

Тереза Мей, британската министър-председателка,  каза днес,че Великобритания ще излезе от ЕС в съответствие с установените от закона процедури.

Мей изключи възможността от хаотично изтегляне от съюза. „Не може да има внезапно и едностранно изтегляне“, заяви тя на годишния конгрес на Консервативната партия в Бирмингам.
Мей заяви, че няма да се прави избор между „мек“ и „твърд“ Брекзит и че Великобритания ще създаде уникални бъдещи отношения с Европейския съюз. Тя отхвърли като „фалшиво противопоставяне“ схващането, че „мекият Брекзит“ означава някаква форма на продължаващо членство в ЕС, а „твърдият Брекзит“ е съзнателно решение да се отхвърли търговията с Европа. Не става дума за преговори за установяване на отношения, които приличат тези, които сме имали през последните четирийсет или повече години, каза Мей и уточни, че Великобритания няма да се стреми нито към норвежки, нито към швейцарски модел.
„Това ще е споразумение между една независима, суверенна Великобритания и Европейския съюз“, подчерта министър-председателката.
Тереза Мей потвърди на конгреса на консерваторите, че британското правителство ще задейства член 50 от Лисабонския договор и ще започне официално преговорите за напускане на ЕС преди края на март 2017 г. Това ще стане без „ненужно бавене“, обеща тя и отбеляза, че ще поиска от парламента да анулира закона от 1972 година, с който Великобритания влезе в ЕС.
Британското правителство ще започне преговорите без консултации с парламента, посочи Мей, цитирана от ТАСС. Тя се аргументира, че този процес е в правомощията само на кабинета.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *