Тестовете на „Пътна полиция“ улавят само 5-6 от 100 наркотика

В последните години шофьорите почти не използват хероин, а го заместват с метадон, който обаче не се „хваща“ от тестовете, с които пътните полицаи проверяват за наличие на наркотици и техните аналози. Нарастнала е и тенденцията за употреба на повече от едно наркотично вещество – най-често комбинация от марихуана и метамфетамин. Това отчете съдебният токсиколог Васил Атанасов от ВМА по време на семинар на Пътна полиция на тема „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност“ в село Чифлика.


Тестовете могат да уловят около 5-6 вида наркотици, а те са над 100, обясни Атанасов. Полицията и съдебните токсиколози изследват само наличието на наркотик, без значение дали за него има рецепта или не, каза още токсикологът. Защото и в първия случай не може да се шофира след употребата на наркотика.

 

„По закон търсим наличие на наркотично вещество и въобще не ни интересува дали шофьорът има рецепта, или не.

Той обясни още, че метамфетаминът се е издигнал на второ място, веднага след употребата на марихуана. Според Атанасов това се дължи на възможността той да се произвежда в домашни условия.

 

След семинара Атанасов отправи предупреждение пред „Дневник“, че в последни години активното вещество в марихуаната се е увеличило десетократно – от 2 % преди до над 20 % сега. „Ще мине време да видим късните последици от употребата на тази марихуана“, предупреди Атанасов.

 

Той разказа и най-спорните моменти при тестване от пътните полицаи и съдебните токсиколози на наличието на наркотици. Единият е свързан с това, че шофьорите и защитниците им обжалват наложените актове с аргумента, че шофьорът е употребил трева две – три седмици преди качването му на автомобила и именно на това се дължи положителния резултат в лабораторния тест. Атанасов подчерта, че това не е аргумент.

 

Тестът проверява пушенето на трева, станало от 24 до 48 часа преди проверката. Това важи за тези, които пушат по-рядко – веднъж на 2/3 седмици. Съдебните токсиколози не могат да „хванат“ еднократна употреба на трева по-отдавна. За честите пушачи не може да се установи дали установеното вещество е заради скоро пушене или е следствие на постоянно злоупотреба, но това няма и значение, след като то е установено у шофьора.

 

„Спекулации, че седмици назад ще се хваща марихуана, при положение, че в нашето законодателство изрично е записано, че за да се изследва кръвна проба има само едно изключение и то е при хора, които пушат през ден или всеки ден“.

 

Сред другите използвани от адвокатите „трикове“ са оправданието, че санкциониран след употреба на алкохол шофьор се е изплакнал непосредствено преди теста с дрегер с вода за уста. Това е водело до бум на експертизи в досъдебното и съдебното производство. Обясни, че съвременните устройство за измерване на алкохол чрез въздух имат специално вграден датчик и опция, с която да засичат наличието на остатъчен алкохол в устната кухина и да не правят изследването след това. „Най-разпространеното устройство у нас не иска да извърши изследване, след като има алкохол в устата“, подчерта Атанасов.

 

Много голям проблем пред съдебните токсиколози са ненаркотичните психоактивни вещества и лекарства – като алергозан например.“Това са лекарства, в чиито листовки пише да не се шофира след употребата им. Голяма част от лекарствата за алергии имат успокояващо действие. Тяхната употреба е опасна за шофьори. В нашето законодателство това не е експертно решено“, разказва Атанасов.

 

Той разкритикува старата Наредба 30 – за реда за установяване на алкохол или наркотици у шофьорите, която работеше до преди по-малко два месеца, а залагаше на практики от 80-те години на миналия век. Тя е връзвала ръцете за контрол над шофиране с алкохол и наркотици и много актове са „падали“ в съда, заради нейни пропуски. Атанасов не се нае да посочи число или процент на „отървали“ се шофьори, но тя е доводело до „грешна“ съдебна практика, която се разпространила лавинообразно.

 

Съдебният токсиколог не можа да каже дали след приемане на новата наредба по-малко актове „падат“ в съда, защото тя е в сила от скоро и няма съдебна практика.

 

Сред другите проблеми, които очерта Атанасов е липсата на експерти като него. В момента те са едва 4-ма в цялата страна. Няма такова университетско образование, а всеки трябва сам да се развие и обучи. А те се явяват и по дела като вещи лица. Решението на проблемите трябва да е на експертно ниво – да се създаде рамка за дейността на изследващите лаборатории, тъй като в момента всички работят по различни „рецепти“, информира dnevnik.bg.

 

Иначе най-много актове заради шофиране след употреба на наркотици тази година е имало в Бургас – 310. Следван от Стара Загора и София, се разбра още на семинара.

 

Има изключително голяма злоупотреба с метадон“, разказа Атанасов.

 

По думите в България се наказва всеки шофьор с установен наркотик без значение дали той е оказал въздействие върху поведението и реакциите му. В други страни се наказват само тези, на които наркотикът е повлиял. Това обаче е много скъп метод, който изисква много специалисти, психолози, за да бъде въведен в законодателството, предупреди Атанасов. Трети вариант се ползва в някои държави, сред които са по-богатите европейски страни – на т.нар. двоен закон. При тях употребил наркотици шофьор се наказва административно, ако наркотикът не му е оказал въздействие. В противен случай се започва наказателно производство.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *