Технически анализ на валутите

автор:ФК ИК Популярна каса АД

EUR/USD
През март европейската валута рязко нарастна и тества съпротивата в района на 1.3730, укрепване над която не й се отдаде. През изминалата седмица европейската валута след своя растеж рязко се понижи. На седмичния таймфрейм двойката сформира „утринна звезда” и конвергенция, но така и не успя да развие ръст в района на границата на низходящия тренд 1.3800. На дневната графика възходящото движение на двойката бе ограничено, не е изключено продължение на спада. Укрепване над 1.3280 ще сигнализира в полза на ръстта на европйеската валута. Спад под 1.3130 ще формира сигнали за по-нататъшно понижение.

GBP/USD
През март английската валута консолидира, сформирайки „дожи”. През изминалата седмица паунда предприе опити за ръст, но ключовата зона на съпротива в района на 1.4950-1.5000 остана непреодоляна, след което двойката коректира. На седмичната графика паунда сформира дивергенция, след което се опита да развие корекционен ръст. На дневния таймфрейм двойката продължава консолидацията в рамките на широк диапазон, горната граница на който се намира в района на 1.50. Докато укрепването над 1.50 е неуспешно, риска от спад на английската валута се запазва. Укрепване под 1.4530 ще сигнализира в полза понижение. Укрепване над 1.4760 може да провокира ръст с цели към 1.5000.

USD/JPY
През март двойката консолидира след резкия ръст месец по-рано, риска от още една вълна понижение остава висок. През изминалата седмицадолар/йена консолидира, практически реализирайки техническите цели на „двойното дъно”. На седмичния таймфрейм двойката закри седмицата практически без изменение, сформирайки „вечерна звезда дожи”, малко не й достигна да затвори над 100.00 (ЕМА60 на седмичния таймфрейм). Всичко това носи риск за начало на нова вълна разпродажби по двойката. На дневната графика е образувана дивергенция, което също може да е сигнал за риск от обръщане надолу. Укрепване под подкрепата 99.50 ще сигнализира в полза на понижение. Връщане над нивото 100.70 може да провокира ръст.

USD/CHF
През март двойката рязко се понижи след като не успя да развие ръст над 1.2000. През изминалата седмица двойката се възстанови, но засега насочена тенденция на развитие няма. На седмичната графика долар/франк се задържа над 1.1100, което предполага възможности за по-нататъшен ръст. На дневния таймфрейм също не може да се говори засега за насочено движение на долар/франк. Ситуацията по франка в средносрочен период остава многозначна, съществува риск от спад на долара против франка, докато двойката се задържа под 1.1660. Укрепване под 1.1440 ще сформира низходящи сигналите. Ръст над 1.1660 може да предизвика възстановяване към района на 1.2000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *