Технически проблем спря фондовата борса в Ню Йорк

Източник: ЕПА/БГНЕС

Фондовата борса в Ню Йорк спря да търгува акциите на компаниите от индекса НАСДАК за повече от три часа. Причината беше компютърен проблем.

Безпрецедентната случка отново постави под въпрос надеждността на електронната търговия.

Индексът НАСДАК непосредствено преди затварянето на борсата регистрира увеличение с 0,87%. Той се бе покачил с 1,08% до 3 638,71 пункта. След това обаче обаче изгуби 3,42%.

За първи път виждам една от платформите за търговия да спре напълно за толкова дълго време заради технически проблем в средата на деня, коментира пред АФП Арт Хоугън, който отговаря за инвестиционните стратегии на „Лазард Кепитъл Маркетс“.

Причината за проблема остава да бъде изяснена, но той е свързан със системата за комуникация на НАСДАК с другите борси.

В средата на сесията разбрахме, че ценовите оферти за акциите не се приемат от софтуера, който ги обединява и разпространява в целия финансов сектор, обясниха от борсата и допълниха, че са спрели търговията на всички акции от НАСДАК.

Самият проблем продължи само 30 минути, но два и половина часа след възобновяването на сесията НАСДАК и другите платформи за търговия, регулаторните органи и участниците на пазара трябваше да се координират, за да гарантират правилното възобновяване на търговията“, се казва още в изявлението.

Инцидентът не предизвика паника на пазара, отбелязва Хоугън. Обемите на търговия бяха много ниски, допълва Стивън Розен, пазарен специалист в „Сосиете Женерал“.

За Питър Кардило от „Рокуел Глобал Кепитъл“ всеки нов подобен инцидент, откогато „Фейсбук“ се появи на пазара създава тенденция на подкопаване на доверието.

В деня на пускането на акциите на най-голямата социална мрежа в средата на май 2012 г., технически проблеми доведоха до големи загуби за инвеститорите.

По-рано същата година платформата за електронна търговия BATS бе принудена да спре собственото си излизане на пазара след друг проблем.

„Всеки път, когато се случи технически проблем, възниква въпросът за целостта на пазара. Това не стимулира хората да поверяват парите си на електронните системи в пазарите, все повече подложени на автоматизираната високочестотна търговия“, казва Майкъл Гейд, главен инвестиционен директор на пенсионното дружество „Партнърс“.

Тези инциденти са сравнително редки, а и в един свят, където всичко зависи от оптичните кабели, не е невъзможно да не се сблъскваме понякога с необичайни ситуации, добавя обаче той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *