Те са най-големите компании в българската икономика

За поредна година най-голяма компания в България е „Лукойл Нефтохим Бургас“, а второто място се заема от „Аурубис България“. Това показват резултатите от традиционното класиране „Капитал 100“, специално издание на седмичника „Капитал“. Наградите бяха връчени на церемония снощи.

Най-динамичните компании за 2013 г. са „АББ България“, следвана от „БГ Агро“ и „Захарни заводи“.

Най-големи компании по приход от дейността в растящите сектори са: „Софарма трейдинг“ в сектор „Фармация“ , „Идеал стандарт-Видима“ в сектор „Машини и оборудване“, „Кауфланд“ в сектор „Ритейл“, „Алфред С.Тьопфер Интернешънъл България“ в сектор „Земеделие“, „Е.Миролио“ в сектор „Тексил“ и „САП Лабс България“ -сектор „Софтуер“.

Останалите сектори са със спадащи приходи, там размествания в лидерството има в сектор „Телекомуникации“, където най-голяма компания вече е „БТК“ и в сектор „Строителство“, където с най-много приходи за 2013 г. е дружеството „ПСТ Холдинг“.

Класацията показва 3% спад в приходите на най-големите 100 компании и 6% спад в приходите на следващата стотица – класираните от 101 до 200 място.

Общите приходи на първите 100 компании са малко над 61 млрд. лв., което е 78% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година.

Компаниите, класирани от 101-о до 200-о място имат пет пъти по-нисък оборот от 12.3 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *